9.04.2014 г.

Панихида за хан Крум, организира музея

На 11 април, петък, от 11.30 ч. в Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъде отбелязана годишнината от смъртта на Кан Крум, един вид панихида, без да се уточнява по тангристки или по християнски обичай. Организатори на събитието са Община Стара Загора, Изпълнителният комитет на Синдиката на българските учители, колективът на ІV ОУ „Кирил Христов” и Регионалния исторически музей.
Инициативата е подкрепена от колектива и ръководството на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали, вестник „Старозагорски новини”, Историческо дружество „Българска орда” – Стара Загора.
На 13 април 2014 година се навършват 1200-та години от кончината на средновековния български владетел, разбил аварите и утвърдил България като трета равноправна сила в Европа.
Очаква се и други институции, родители, ученици и граждани да се присъединят и по свой начин да отбележат великите дела на славния наш предшественик, любимец на Тангра и основател на Пеща.
Кан Крум, възкачил се на престола след кан Кардам, със своето законодателство уеднаквява правата на всички, живеещи в млада България. По този начин започва дълъг процес на консолидация и държавен центризъм, довели до решително нови перспективи пред държавата. Произнесъл първата славянска дума „наздраве” с вино в чаша, направена от черепа на нашия неумолим враг, Кан Крум мрази лъжата, коварството, кражбата и клеветата и в своето управление яростно се бори против тях”, пише в официалното изявление.
Това е много показателено за посоката, която следва новото музейно ръководство – търсене на легендарното, давайки широко поле за изява на псевдоисторически и наивистични трактовки. Вярно е, че по времето на Крум Стара Загора за втори път попада в границите на България, но повечето данни за неговото време ги знаем от византийските хронисти и достоверността им не е категорично потвърдена. Хан (или кан, както е според новата историческа фразеология) Крум наистина е велик владетел, но историята с чашата-кратуна е заемка от скитски легенди. Той въвежда по-хуманното от тогавашна гледна точка членовредително законодателство и писани закони, заменящи обичайното право, но изкореняването на лозята и принципното му поведение на законник нямат категорично потвърждение. Поне няма исторически извори, които могат да се приемат безкритично. Византийските летописци описват смъртта на хана, че той умрял от ръката на своите сънародници – защото велик човек с неговата оренда (карма) не бил за този свят, а трябвало да бъде там, където му е мястото – на небето до Тангра. Този факт едва ли ще бъде споменат на сбирката на „научната орда”.
Търсенето на „патриотизъм в славното ни минало”, без оглед на научна обосновка, е сред основните приоритети на новото музейно ръководство – тезата за Стара Загора като най-стария град в Европа (а и света), митът за 8000 години, откриването на град Берое и еклектичното смесване на спорни и полу-доказателства, плюс откровени измишльотини са явно приоритетите му. Може да сме сигурни, че нужните „доказателства” ще бъдат намерени и ще бъдат направени заключения със „забележителна научна стойност”!
Димитър СЛАВОВ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар