4.04.2014 г.

„Рио 2” още една история с папагали, показват премиерно на киноекраните

Какво ново в кината през седмицата?
Лек, слънчев, пъстър и фееричен - "Рио 2" няма да пренапише историята на анимацията, но ще се гледа с удоволствие от дечурлигата и техните родители. След грандиозния успех на четирите си "Ледени епохи" студиото Blue Sky и режисьорът Карлос Салдана поеха по вече утъпкан път с "Рио". "Рио 2" заварва семейната двойка Блу и Джуъл да се радва на всички удобства на цивилизацията под статуята на Исус. Трите им деца играят с айпади, хапват палачинки и водят охолен градски живот. През това време, на експедиция в амазонската джунгла стопаните Линда и Тулио откриват, че май сините ара на планетата не са само два - и не са само в техния дом. Еколозите обаче ще си намерят майстора в лицето на алчни дървосекачи. А папагалите ще литнат към Амазония, за да срещнат своите роднини... По идея на Джуъл, разбира се - Блу не схваща потребността от див живот, та тръгва оборудван с джипиес, швейцарско ножче и електрическа четка за зъби. Когато откриват ятото, той трябва освен с навиците си да се пребори с поне още две препятствия: сприхавия си тъст и бившето гадже на Джуъл, синьокрилата попзвезда Роберто.
Музикалните и танцувални интерлюдии в 3D са сред най-силните моменти на филма. Въпреки че има и хумор, много енергия, симпатични стари и нови герои - на моменти той звучи и изглежда повече като мюзикъл, отколкото като семейство приключения.
Както и предшественикът му, "Рио 2" избира да бие камбаната по наболял екопроблем - първият се занимаваше с трафика на животни, този - с унищожаването на амазонската джунгла за стопански цели и лишаването на животните от местообитания. Дали подобни филми успяват да дадат на деца и възрастни екоурок и да въздействат на морално равнище? Не знаем, но със сигурност са приятно прекарани 2 часа.
На ниво е и българският дублаж, който справедливо се прави в името на най-малките и техните родители. Върху него са работили Малин Кръстев, Латинка Петрова, Румънеца и Енчев, Христо Димитрова, Ася Рачева и др.
Другото премиерно заглавие за седмицата е също второ продължение, на комикс-героят Капитан Америка, което си е пак анимация, но в игрален вариант. Извън Америка този персонаж е много по-непопулярен от Супермен, Хълк или Тор, но вероятно пак ще се намерят фенове на тази своеобразна „игрална анимация”…

Няма коментари:

Публикуване на коментар