1.04.2014 г.

Ридли Скот снима по култов роман на Агата Кристи

„Убийство в Ориент експрес” ще бъде филмиран в нова версия. Любителите на криминалния жанр вероятно ще бъдат доволни да научат, че във филмовата адаптация са замесени сериозни имена от киноиндустрията. По лентата на „Убийство в Ориент експрес“ ще работят Ридли Скот, известен с филмите „Гладиатор“ „Блейд Рънър“, Саймън Кинберг („Господин и госпожа Смит“, „Шерлок Холмс“) и Марк Гордън („Цветният воал“ и „Казанова“).
„Убийство в Ориент експрес“ е сред най-известните романи на Кралицита на криминалния жанр. В него Агата Кристи „качва“ изкусния белгийски детектив Еркюл Поаро на луксозния „Ориент Експрес“. Там той се натъква на един от най-заплетените случаи в кариерата си. Американски магнат е убит, а да се разбере кой от пътниците има мотив, се оказва сложна задача.
Романът е екранизиран няколко пъти, като най-запомнящата се версия е на Сидни Лъмет от 1974 г., където Поаро е изигран от Албърт Фини. Тази адаптация изобилства от звезди: Лорен Бекол, Шон Конъри, Ингрид Бергман, Ванеса Редгрейв, Жаклин Бисе, Антъни Пъркинс и др. Приходите само в Америка са 35 милиона долара. Филмът е номиниран за Оскар в 6 категории, а Ингрид Бергман печели приза за „Най-добра женска поддържаща роля“.
„Убийство в Ориент експрес“ служи също и за сценарий на телевизионна продукция през 2001 г. с участието на Алфред Молина. Дейвид Сушей пък играе Поаро в популярната телевизионна поредица, посветена на Агата Кристи, от 2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар