7.04.2014 г.

Държавата се отказа от сделката за „Ремотекс”

Държавата спира окончателно преговорите за радневското предприятие „Ремотекс". Това обяви в Бургас министърът на икономиката Драгомир Стойнев.
Разговорите стартираха в края на миналата година като резултат от серията протести на работещите в дружеството заради неизплатени заплати. В края на януари преговорите бяха замразени и бе избрана фирма оценител, която да прецени реалното състояние на предприятието.
Според Драгомир Стойнев направената оценка не е успяла да установи точния размер на задълженията. Установено е и че има липсващи документи и опростени вземания.
"Правителството по никакъв начин не може да се ангажира за едно предприятие с огромна неяснота относно неговите задължения и да харчим държавни пари", подчерта Стойнев, цитиран от БГНЕС.
Работниците от „Ремотекс", които не са получавали заплати от повече от година, а от октомври миналата година са и в платен престой, ще бъдат наети на работа в държавни дружества. Министърът на икономиката бе категоричен в Бургас, че именно те са най-големият капитал на „Ремотекс".
Очаква се работещите до този момент в "Ремотекс" да бъдат назначени в поделение за основни ремонти и рехабилитация, което Българският енергиен холдинг ще изгради в "Мини Марица Изток".

"Така ще прекъснем едни корупционни практики, които съществуваха в миналото. С едни огромни обществени поръчки към определени предприятия и ще затворим целия процес. В самите мини ще се създадат ремонтни предприятия и няма да се харчат милиони по един неясен начин, както се е случвало през последните години", добави Стойнев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар