3.04.2014 г.

Старозагорски художници показват 81 творби в столичната „Шипка“ 6

Близо три десетилетия след последното си гостуване в София, 30 старозагорски художници отново редят свои произведения в престижната столична галерия на ул.„Шипка“ 6. Колективната представителна изложба на творците от Града на липите бе официално открита на 2 април, тя ще бъде на вниманието на любителите и ценителите на изящното изкуство в продължение на две седмици.
В експозицията ще бъдат представени 81 творби на съвременни автори от няколко поколения, които активно участват в художествения живот на Стара Загора. В залите на софийския изложбен център на СБХ ще бъдат едно до друго подредени както най-новите търсения на младите художници Дамян Баев и Александър Генов, така и на тези, с вече утвърдени имена като Злати Златев, Красимир Зарков, Стефан Владов, Стефан Баев и др. 
Самостоятелна изложба "Еклектичен калейдоскоп", на 9 април ще открие художникът Валентин Дончевски в Българския културен институт в Братислава – Словакия.
Тя става факт след отправената официална покана от директора на центъра Ваня Радева, обяснява известният старозагорски художник.
Събитието е включено в честването на Франкофонските празници по препоръка на френския посланик след двете успешни участия на Дончевски в Есенния салон в Париж-  през 2005г. и през миналата 2013г.
На откриването ще присъстват, както дипломати и официални лица от Франция, Белгия, България и Словакия, така и ценители и приятели на българското изкуство.
След подмяна и преаранжиране на част от картините, изложбата ще продължи и през месец май под надслов ,,Светещи знаци", във връзка с Великденските празници и честването на 24 май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар