22.04.2014 г.

Девети Маратон на четенето

За девета поредна година Стара Загора се включва в националния Маратон на четенето, който е посветен на Международния ден на книгата и авторското право - 23 април. Празникът се чества от 1996 г. по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността.
Датата е избрана неслучайно - 23 април е рожденият ден на Шекспир и датата на смъртта на Шекспир и Сервантес. През 2006 г. Асоциация „Българска книга", Българската библиотечно-информационна асоциация и Министерство на културата обединиха усилия за провеждането на първата Национална кампания „Четяща България". Оттогава, по инициатива на Библиотека „Родина", Стара Загора активно се включва във всеки празник на четящите хора, защото всички вярваме, че феноменът на четенето, свързан с магията на словото, е най-творческият фактор, движещ човешката мисъл напред. Четенето не знае възрастови граници и е път към знанието през целия живот, път към създаване на човешки общности със споделени ценности от най-ранна детска възраст. Прочитането на приказка на малкото дете, споделянето на прочетени на един дъх страници с приятелите в училище или на работното място създава близост, топлина, гради по-добри взаимоотношения между съмишленици.
Четете на глас, Четете заедно, Четете на приятел, Четете на детето си!
Маратонът „Четяща Стара Загора" 2014 г. се организира в партньорство от библиотека „Родина" и Регионална библиотека „Захарий Княжески".
Ще се проведе на 23 април от 8:00 до 24:00 часа с подкрепата на общинската администрация и местните медии; на културните и образователните институции и организации от общината.
Инициативата включва още:
• Среща с писателя Александър Чобанов (сценарист на сериалите „Под прикритие", „Четвърта власт" и др.) и дебютния му роман „Хлапета" - 23 апр., 12:30 ч. пред книжарница Хеликон.
• Среща с писателя Иван Раденков и романа му „Книга за татковци" (www.knigazatatkovci.com) - 23 апр. , 14:30 ч. пред книжарница Хеликон.
• Не пропускайте да се повозите с Четящите таксита на фирма Чар такси. В колите, маркирани с логото на Маратона, през целия ден ще звучат стихове на старозагорски поети.
• Заповядайте на Градския празник на четенето на бул. "Симеон Велики" - пред книжарница „Хеликон". Включете се в щафетата „Поезията обича Стара Загора" с избран от вас стих или поетичен откъс.
• Каним учениците от всички старозагорски училища да участват в Маратона и с драматизация на откъс от избрана книга - на сцената пред книжарница Хеликон. Желаещите ще бъдат консултирани от актрисата от ДТ „Гео Милев" Елена Азалова.
• Акция „Роден на 23 април". Каним всички малки и големи рожденици да отпразнуват рождения си ден с книга пред Хеликон.
• Премиера на посмъртно издадената от издателство „Домино" стихосбирка на Иван Груев „Откриване на сетивата" - 23 апр., 17:00 ч. в залата на Радио Стара Загора.
• Представяне на книгата „Микеланджело. Копие, захвърлено с любов" - издание на ИК „Персей" (посветено на 450 г. от смъртта му), и среща със съставителя Пламен Тотев и актрисата Нона Йотова - 23 апр., 18:30 ч. в Художествената галерия.
• Не пропускайте да се възползвате от Дните за безплатно записване и връщане на забавени книги без глоби в библиотека „Родина" в месеца от 23 април до 23 май. Кажете на приятели или доведете ваши близки на място в библиотеката.
• Приканваме Ви до 30 април да върнете задържаните книги повече от регламентирания срок без санкции и в Регионална библиотека „Захарий Княжески".
• Включете се в инициативата Буккросинг (размяна на книги) в парк „Пети октомври". Донесете прочетена книга от Вашата библиотека и я пуснете „на свобода", дарете й нов живот в ръцете на тези, които ще изпитат удоволствие от прочитането й. В замяна изберете томче от предложените книги на ИК „Хермес" и от други любители на четенето.
Настоящото ІХ издание на Маратона ще премине под надслов „Стара Загора чете своите поети". Участието в него е доброволно, а начина избирате Вие!
Регионална библиотека „Захарий Княжески", Библиотека „Родина" и Община Стара Загора канят всички училища, културни институти, читалища и неправителствени организации, съюзи, клубове, медии и редакции; малки и големи фирми; поети, писатели и журналисти, художници, артисти... и граждани да участват със свои прояви в
Маратона на четяща Стара Загора. Дайте свобода на въображението си като организирате и проведете на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда четения, дискусии, конкурси, прожекции на филми, презентации... Изборът е Ваш!
Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар