7.04.2014 г.

8 сърца на живо спаси международен екип от инвазивни кардиолози в Токуда

8 български пациенти с изцяло запушени артерии на сърцето бяха излекувани по нов и авангарден методе по време на Третата европейска среща за ретроградна реваскуларизация при хронични тотални коронарни оклузии, която се провежда втори ден с излъчване на живо от ангиографските зали на Токуда Болница София.
Най-младият от излекуваните пациенти е мъж на 42, а най-възрастният - жена на 80 години. Общото между тях е, че всички те имат напълно запушени главни артерии, тежка наследствена обремененост, почти всички страдат от хипертония, дислепидемия, диабет. При тях беше демонстрирано как със специален много тънък катетър се преминава през странични съдове и се атакува тромба от задната му страна, което е много по-безопасно за болния. В момента и 8те души са добре и се проследяват в клиниката по Кардиология на Токуда.
„15-20% от пациентите с исхемична болест на сърцето имат хронични тотални оклузии, което означава значителен брой хора с висок риск от инфаркт”, алармира д-р Валери Гелев, началник на кардиологичната клиника в Токуда и специалист с най-голям опит в България в ретроградния подход при лечение на напълно запушени артерии. Той добави, че при навлизането в съда от предната му страна, успехът е около 70%., а с новия метод – отпушване на съда от задната му страна успехът е над 90%. Този вид процедура е изключително сложна и протича по-бавно, но сигурността за пациента тук е много по-висока и затова все по-широко ще навлиза у нас.
„При ретроградния метод доказано се намалява опасността от повторни запушвания”, каза проф. проф. Джорд Сиянос от Гърция, който е и главен консултант на кардиологията в Токуда.
Специално за Третата европейската среща за ретроградна реваскуларизация при хронични тотални коронарни оклузии в България пристигнаха светила в кардиологията от 15 държави, сред които проф. Ямане от Япония, проф. Джералд Вернер от Германия, проф. Алфредо Галаси от Универистетската болница в Катаня, проф. Джорд Сиянос, д-р Александър Аврам от Франция и други. Те обмениха своя опит с българските си колеги в рамките на лекционната и практическа част на престижното събитие. В момента конференцията продължава и предстоят още две демонстрационни катетъризации под ръководството на началника на Клиниката по кардиология на японската болница д-р Валери Гелев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар