8.03.2013 г.

Депутати се сетиха да гласуват закони за потребителите

В последните си часове 41-вият парламент направи реверанс към потребителите и социално ощетените, като прие пакет от мерки в тяхна защита. С окончателните промени в Закона за защита на потребителите НС забрани на доставчиците на кабелна телевизия и интернет да сключват договор от разстояние с клиентите си само чрез устно съгласие по телефона. Същото се отнася и за продължаването на срочен договор. Потребителите ще могат да се отказват от безсрочните договори с едномесечно предизвестие, без да плащат неустойки. Правилото ще важи и ако кабелен оператор не предостави на клиента си всички тв програми, които му е предложил. Освен това операторите няма да могат да внасят изменения в договорените вече условия, без клиентът писмено да ги е одобрил. 
Депутатите решиха още да включат ръководствата на ЕРП в списъка на лицата, длъжни да подават имотни декларации. Това стана с приетите на първо четене поправки в Закона за публичния регистър. Даже бе съкратен срокът за предложения между двете четения, за да бъдат окончателно приети преди разпускането на парламента в сряда. Списъкът на лицата, които ще декларират публично имуществото си, бе разширен и с шефовете на работодателски организации, еврокомисарите и др. Проектът, внесен от Яне Янев, предвижда подобно задължение и за кандидат-депутатите, членовете на Инспектората на ВСС, зам.-директорите, главния секретар, шефовете на дирекции в централното управление и директорите на териториалните дирекции на НАП, митниците, членовете на комисията за конфискация.
Депутатите забраниха и по-високите децибели на радио и тв реклами. От 1 април телевизиите и радиата ще са длъжни да излъчват реклами със сила на звука, не по-висока от тази на останалата част от програмата. Нарушителите са заплашени с глоба от 3000 до 20 хил. лв. От законопроекта обаче не става ясно как точно ще се измерва нивото на звука.
В последните си часове депутатите помислиха и за социално уязвимите граждани. С поправки в Закона за правната помощ те решиха социално слаби, деца в институции или настанени в приемни семейства, бежанци, както и пострадали от домашно или сексуално насилие да получават безплатна правна помощ за сметка на държавата.
С промени в Закона за туризма депутатите задължиха туроператорите да предвидят условия за пътници с увреждания в автобусите. Несъобразяването с тази европейска разпоредба влече солена глоба - до 10 000 хил. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар