29.03.2013 г.

„Круд” е забавна анимация а ла „Семейство Флинтстоун”

Като изключим тв класиката на Хана и Барбера "Семейство Флинтстоун", праисторическите обитатели на анимацията досега са били предимно динозаври, мамути и саблезъби тигри. "Дриймуъркс" намира вдъхновение и комедиен потенциал в историята на пещерни човеци с много мускули и малко мозък, които трябва да напуснат зоната си на комфорт (разбирай: тъмната дупка) и да се справят с променящия се свят около тях. 
Пътешествието ще бъде изпълнено с препятствия, неудобства, рискове, но и с възможности да открият огъня, одомашняването на животни, топлата храна, шегите, обувките, слънчевите очила и прочие неща, без които не можем 10-20 000 години по-късно.
"Круд" (The Croods) освен заглавие на филма е и името на пещерното семейство. То е игра на думи с английската "crude" - груб, недодялан, нескопосан. Най-глупави от всички са таткото патриарх и неговият син. Освен тях налице са дъщеря, която първа проявява признаци на нагъване на мозъка - и в пристъп на тийнейджърски некомформизъм се влюбва в по-напреднал еволюционно Ромео; бебе - любител на животните; майка и доста чепата баба. Сценарият е елементарен, героите - на моменти наистина недодялани. Но шегите на екран карат цялата зала да се смее в един глас, почти непрекъснато. А компютърно генерираните пейзажи, с фантазните си растения и никога несъществували животни, напомнят за фееричния мизансцен на Пандора от "Аватар". Е, в сравнение с фината работа върху детайлите на "Пиксар", "Круд" на моменти изглежда като изсечен от неандерталец, но всъщност е много симпатичен и еднакво разбираем за почти всяка възрастова група.
Режисьори са Крис Сандърс ("Лило и Стич", "Как да си дресираш дракон") и Кърк де Мико, а над сюжета освен тях двамата е работил и бившият "монти пайтън" Джон Клийз. В оригинал героите говорят с гласовете на Никълъс Кейдж, Райън Рейнолдс и Ема Стоун, а на български - Васил Бинев, Царина Юхновска и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар