28.03.2013 г.

Анна Томова-Синтова пее най-доброто от Вагнер

Нашата голяма оперна прима Анна Томова-Синтова подготвя концерт със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, разказаха от медията. Концертът ще бъде под диригентството на Емил Табаков в зала "България" този петък от 19 часа. Композиторът на фокус е Вагнер. 
В програмата ще прозвучат увертюрата към операта "Риенци", "Песни по Матилде Везендонк" , въведенията към I и III действие от операта "Лоенгрин", въведение и сцена от смъртта на Изолда из операта "Тристан и Изолда".
Съчетанието на такива имена ще бъде празник за меломана, надяват се организаторите.
За кариерата на самата Томова-Синтова голяма роля изиграва прочутият диригент Херберт фон Караян. Той я провъзгласява за свое откритие и работи с българката в продължение на много години, като заедно гостуват на големите сцени. "Анна Томова-Синтова за мен е най-големият талант, който съм срещал през последните години", възкликва веднъж маестрото.
"Риенци" е написана по историческия роман на английския писател Едуард Булвер-Литон. Героичният сюжет за възхода и падението на последния римски трибун вдъхновява бунтаря Вагнер. Либретото на "Лоенгрин" е инспирирано от поемата "Парсифал" на Волфрам фон Ешенбах, старинните саги за Лоенгрия и няколко немски "лебедови" легенди. Романтичното познанство на Вагнер с 24-годишната поетеса Матилда ражда петте песни по нейни стихове: "Ангелът", "Спри!", " В оранжерията", "Скърби" и "Блянове". През зимните месеци на 1857-1858 г. по лириката на Матилда Вагнер създава своя великолепен песенен цикъл за женски глас и пиано, известен като Wesendonck Lieder ("Песни по Матилде Везендонк"). "Нищо по-прекрасно не съм писал от тези песни и малко от моите произведения могат да се сравнят с тях", признал по-сетне Вагнер. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар