17.06.2016 г.

Над милиард за АЕЦ „Белене” ще платим на Русия

Международният арбитраж в Париж излязъл с решение по съдебния спор между българската "Национална електрическа компания" (НЕК) и руската "Атомстройекспрот" (АСЕ) заради спрения проект за строежа на АЕЦ "Белене".
„Най-големите ми страхове се разминаха. Арбитражното дело, заведено срещу НЕК, е с решение за 550 млн. евро , които българската страна трябва да плати, но за да изкупи произведеното оборудване. Има 2 варианта – НЕК и руската страна да решат да строят реактор или двете страни да се разберат да го продадат“, каза премиерът.
Според руската агенция ТАСС  „Атомстройекспорт” ще получи от България 620 милиона евро по спора за спиране на строителството на АЕЦ „Белене”.
Тъй като спирането на АЕЦ „Белене“ бе с решение на Народното събрание Борисов заяви, че в парламента ще се търси най-доброто решение.
Досие:
Русия беше предявила иск за над 1 млрд. евро. Българската страна също имаше насрещен иск.
Проектът за строежа на АЕЦ "Белене" бе прекратен с решения на правителството и парламента през февруари 2013 г. с мотив, че липсват пари. Арбитражното дело обаче започна далеч по-рано. През юли 2011 г. АСЕ внесе в Париж иск за 54 млн. евро срещу НЕК заради неплатени суми по поръчано и произведено от руските подизпълнители оборудване за АЕЦ "Белене". Дни по-късно НЕК внесе контраиск за 63 млн. евро в Женева за това, че АСЕ по договор е трябвало да изкупи старото оборудване от площадката в Белене, но тя не е сторила това в пълния му обем. Година по-късно руснаците внесоха допълнителен иск и вдигнаха претенциите си до 1 млрд. евро. НЕК също вдигна претенциите си. Двете арбитражни дела бяха обединени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар