1.06.2016 г.

Датската лента "Идеалистът" взе голямата награда на „Златна липа 2016”

Повечето ленти в конкурсната програма на тазгодишното издание „Златна липа” бяха със силна социално-политическа ангажираност на сюжетите. Затова, съвсем логично филмът на младата датска режисьорка Кристина Розендал "Идеалистът" получи голямата награда на завършващия днес в Стара Загора четвърти фестивал за ново европейско кино.
Той може да бъде видян отново тази вечер от 18,30 часа в залата на Старозагорската опера, когато е церемонията по награждаването на призьорите във фестивала.
Председателят на международното жури режисьорът Костадин Бонев обясни, че решението на журито е взето с консенсус. Другият сериозен претендент за "Златна липа" бил и унгарският филм "Утринна треска" (отново на модерната тема за Холокоста), но оценяващите решили, че подходът в него е по-традиционен и познат. "Докато датският филм е изграден изключително съвременно, това е модерен разказ с ярка гражданска позиция", каза още Бонев. "Идеалистът" е направен по истински случай, той разказва за разследване на датски журналист за това как в разгара на "студената война" правителството на Дания позволява на територията на страната и в Гренландия да се настани американско ядрено оръжие без знанието на парламента и на народа.
"За да селектираме филмите за фестивала, трябваше да изгледаме 200 заглавия", сподели неговият директор, режисьорът Магдалена Ралчева. Тя призна, че най-голямата изненада на тазгодишното издание на "Златната липа" в Стара Загора бил засиленият зрителски интерес и пълните зали.

Журито присъди наградата за режисура на Ивайло Христов от България за филма му "Каръци". За най-добра мъжка роля е отличен Мануел Рубай от австрийския филм "Грубер си отива", при актрисите такава награда бе присъден на Агриппина Стеклова от руския филм "Инсайт". Наградата на Съюза на българските филмови дейци е за разтърсващата естонска лента "1944" (на тема Втората световна война). Публиката пожела от следващото, пето поред издание на "Златната липа", също да присъжда своя награда на зрителите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар