8.06.2016 г.

Дерби „Берое”-„Верея” ще гледат заралии в новата Примера

Два отбора от Стара Загора ще играят през новия сезон в новата елитна футболна група. Тя ще се нарича Първа професионална лига, изпълкомът на БФС трябва да одобри окончателно решението идната седмица. Това стана ясно след поредната среща в Българския футболен съюз за изясняване на формата на първенството за сезон 2016/17. Освен „Берое”, който взе лиценз  още преди седмица място сред най-добрите намира място и „Верея”. Така заралии ще имат възможност да гледат истинско градско дерби, както е в столицата, Пловдив и други големи градове. 
Формата на новата „Примера” стартира на 30 юли. В него ще участват 14 отбора и то ще се нарича Първа професионална лига. В състава му влизат "Левски", "Лудогорец", "Ботев" (Пловдив), "Локомотив" (Пловдив), "Берое", "Славия", "Черно море" (Варна), "Монтана", "Пирин" (Благоевград), "Дунав" (Русе), "Верея", "Локомотив" (Горна Оряховица), "Нефтохимик" и ПФК ЦСКА-1948 АД, който е прекръстеният Чавдар (Етрополе) и  който впоследствие закупи четирикратния шампион на България – „Литекс”. 
ЦСКА се завръща в елита подобно на беройци, които също бяха спасени навремето с подобна врътка от Станислав Танев-Камилата. Лошо няма! Какво е елита без шампионски отбори, нищо че родното първенство е уж професионално, а с нива по-ниско качество, сравнение с някогашната „аматьорска” А група. След погромите, които претърпяха родните национали в Япония, краката на треньорът на представителния ни тим Ивайло Петев се заклатиха. Вече се спрягат за негови заместници двама „герои” от „САЩ 94” – Красимир Балъков и…Петър Хубчев. Заралии добре познават схемата и тактиката на последния и ако слуховете излязат верни, не се очаква нищо добро за националния ни отбор.
Отборите ще играят всеки срещу всеки на разменено гостуване. След изиграването на 26-те кръга Първа професионална лига ще бъде разделена на две - първа шестица и втора осмица. Отборите, попаднали в първата шестица ще изиграят още 10 мача, за да определят шампиона и участниците в Европа. 
Втората осмица ще бъде разделена на две групи по четири отбора. В едната ще бъдат отборите заели седмо, девето, 11-то и 13-то място, в другата - останалите състави. Те ще играят по осем мача, след което първите два състава във всяка от двете групи ще се срещнат помежду си, за да определят един отбор, който ще се изправи в един мач срещу последния от първата шестица, имащ право на участие в евротурнирите.  
Отборите, заели трето и четвърто място в класирането на двете групи от осмицата ще определят кой ще изпадне в Б група и кой ще играе бараж. Директно в Б група ще изпада един, а баражите с втория и третия от Б група ще бъдат два. 
Решенията, взети вчера в БФС ще бъдат утвърдени от Изпълкома на организацията следващата седмица, след което ще започне и изработването на новата Наредба за първенството. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар