24.06.2016 г.

Обединеното кралство напуска Евросъюза

След 43 години в Обединена Европа Великобритания реши да напусне Европейския съюз. Това сочат резултатите от референдума за бъдещето на страната, проведен в четвъртък, като над 1 милион гласа е превесът на желаещите да излязат.
17 410 742 от подадените гласове са за излизане от ЕС, а 16 141 241 – за оставане.
Избирателната активност на Brexit е 71 на сто. Британският премиер  Дейвид Камерън подаде оставка. Букмейкърите също понесоха загуби, но не от Европейското по футбол, а от предимството, което даваха за коефициентите за оставане в ЕС, а се получи обратното.
Лондон, Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в ЕС, a Brexit взе превес в северната част на Англия и Уелс.
В Шотландия отново се заговори за провеждането на ново допитване за отделянето на страната от Обединеното кралство, а Ълстър за обединение с Ирландия..
Вотът се отрази и на борсата. Паундът отбеляза рекорден спад до 1,4 долара, цената на барел петрол сорт "Брент" падна с 5%, а тази на унция злато рязко се покачи с 50 долара.
В Брюксел свикват спешна среща, на която ще обсъждат реакцията на Евросъюза. Резултатите от референдума не задължават британското правителство да започне процедура по напускане на ЕС, но за разлика от други страни, решението на народа не може да се игнорира толкова лесно.
Още по-големи опасения буди рискът от ефекта на доминото. Ако все пак се стигне до развод, за първи път в историята ще се задейства член 50 от Европейския договор. Съгласно Договора за Евросъюза, излизането от общността става за две години, през които се договарят условията по раздялата. Като при всеки развод основният въпрос са парите.
Германия например ще поеме основната финансова тежест, защото вноската й в касата на Евросъюза ще нарасне.

Brexit ще засегне и близо 2 милиона британци, живеещи и работещи в Евросъюза. Британските чиновници в европейските институции ще продължат да идват на работа по време на процеса на напускане, но няма да присъстват на заседанията, на които се взимат решенията, информира Нова телевизия. Двегодишният период на преговори по напускането може да се удължи, ако договореното не е по вкуса на всички останали 27 страни-членки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар