9.06.2016 г.

Битка за олимпийски квоти на атлетическия турнир „Самарско знаме”

Истинска битка за квоти за Олимпиадата в Рио де Жанейро ще се разгори на международния лекоатлетически турнир „Самарско Знаме”, което стартира днес, от 18 и 30 часа. Той ще се проведе в Града на липите за трети път след възстановяването му. В надпреварата в 17-те дисциплини ще участват състезатели от 9 страни - България, Румъния, Гърция, Турция, Македония, Катар, Бахрейн, Оман и ОАЕ, съобщи зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова. Първият рекорд според домакините вече е паднал. Предварителни заявки са направили огромен брой атлети - общо 430, и организаторите са били принудени да ограничат участието им според нормативите за подобен род състезания – най-много три серии по 8 души.
С най-голям интерес се очаква бягането на 100 м, в което за втори път в рамките на седмица един до друг ще бягат нашия рекордьор Денис Димитров, състезател на „Берое", и Барак Мубарак от Бахрейн. Преди седмици в Пловдив африканецът победи с 10,14 сек, а нашето момче остана втори с 10,18 сек. Сега пред собствена публика Денис ще гони не само реванш, но и олимпийска квота за Рио, която е 10,16 сек. Още един наш атлет – Тихомир Иванов на висок скок, ще скача под Аязмото с надежда да подобри личния си резултат от 226 с още 3 см, за да се класира сред олимпийците ни. Жестока битка се очаква и в сектора за троен скок с участието на четиримата ни най-добри състезатели. Георги Цонов и Румен Димитров вече спечелиха олимпийски визи, но едва ли ще са спокойни, тъй като резултатите на другите двама – Златозар Атанасов и Момчил Караилиев, са много близки до техните. И ако и те покрият олимпийския норматив в Стара Загора, може да се получи изненадваща въртележка, тъй като всяка страна може да участва с най-много трима състезатели в една дисциплина.
Силно състезание се очаква и в сектора за висок скок. Нашата рекордьорка – Мирела Демирева, възпитаничка на старозагорската школа, се е отказала от участие в състезание от Диамантената лига, за да скача пред собствена публика в родния си град. Първи старт за сезона на стадиона под Аязмото ще направи европейската ни шампионка на 800 м от 2006 г. Ваня Стамболова.
„За нас това ще бъде генерална репетиция за включване на турнира „Самарско знаме" в календара на Европейската федерация по лека атлетика, заяви Емилия Драгиева, член на ръководството на клуба по лека атлетика „Берое". Според нея Стара Загора покрива вече 99 на сто от критериите. Оставало само да се осигури участието на състезатели от задължителните няколко силни в атлетиката страни и да се увеличи наградния фонд, който тази година е 36 хил.

Няма коментари:

Публикуване на коментар