14.06.2016 г.

16 града пият замърсена вода

Най-големите проблеми са прехлорирането, колиформите и нитратите


Общо в 16 български града водата е замърсена. Това е основният извод от изследване, проведено от биолога д-р Сергей Иванов и финансирано от Българска асоциация „Активни потребители“.
Изследвани са водите на 29 града, като в това число влизат почти всички областни градове и 7-8 по-малки населени места, за повечето от които е имало предварителни сигнали, че водата е замърсена – Ботевград, Етрополе, Свищов, Лом, Пирдоп, Златица, Панагюрище, Костинброд.
Най-тревожните сигнали – за наличие на тежки метали в питейната вода, не са се потвърдили, съобщи д-р Иванов. Най-сериозният проблем с питейната вода се е оказало прехлорирането й. В 9 проби, взети от 5 града, е измерено наднормено количество на хлора. Това са Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Ямбол. В други 16 града наличието на хлор също е високо, макар и да не минава допустимия праг – там то е между 0,1 и 0,4 милиграма на литър. Според българските стандарти максимално допустимото количество хлор във водата е 0,4 милиграма на литър.
Според Иванов прехлорирането определено е човешка грешка и се дължи на желанието на местните ВиК фирми да се презастраховат. Т.е. с прехлорирането просто се замаскират някакви други проблеми с водоизточниците или водохранилищата.
В 6 града – София, Ботевград, Ловеч, Димитровград, Златица и Костинброд, са намерени наднормени количества колиформи. Причината за този биологичен замърсител са много и разнообразни. За отбелязване е, че от тези градове само в Златица и Костинброд няма пречиствателни станции, т.е. в останалите 4 града просто не са спазени процедурите за пречистване на водата от биологични замърсители. Другата вероятност е да не се почистват повърхностните води или замърсяването с колиформи да е попаднало впоследствие във водопроводната мрежа и да се е просмукало през старите тръби.
По време на изследването не са открити олово и фосфати във водата. Но според д-р Иванов тези вещества не се и откриват лесно, тъй като допустимото съдържание е твърде малко и не всяка лаборатория е способна да хване количествата. Факт е и че наличието на олово по принцип не се следи редовно от санитарните власти.
В Ботевград и Шумен във водата е открито желязо в количества, много близки до нормата. И на двете места това замърсяване се дължи на местни източници.
Далеч по-разпространено и опасно обаче у нас се оказва замърсяването с нитрати. Нитрати над нормата са открити във Видин, Димитровград и Пазарджик. Най-често нитратите идват от земеделието – просмукват се през почвата и попадат в подпочвените води. Проблемът е, че по принцип българските пречиствателни станции не пречистват водата от нитрати и единственият начин за справяне с това замърсяване е да се контролира употребата на нитрати в земеделието. Което обаче не се прави, тъй като изобщо няма нормативен документ, според който да се следи и наказва прекомерната употреба на нитрати. 

Само в пробите на 4 града, които са били обект на изследването, няма абсолютно никакви замърсители. Населените места без проблеми с питейната вода са Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище.

Няма коментари:

Публикуване на коментар