6.11.2017 г.

Надежда Тричкова взе „Златното яйце” на тазгодишното издание на „Веселин Ханчев”

На тържествена Гала вечер в Регионалния исторически  музей в Стара Загора снощи, бяха отличени най-добре представилите се млади поети в 34-тото издание на Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев”. Организатори на престижния форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев”.
Голямата награда „Златно яйце” бе присъдена на  24-годишната Надежда Тричкова от София.  Младата поетеса участва за трети път в конкурса. Тя спечели журито със стихотворението си „Невена от радиото”. За второто място се пребори Стамена Тасева на 22 г. от Разград, а трета е Габриела Монова на 22 г. от София.
В началото на вечерта свои стихове прочетоха досегашни носители на награди през годините -  Мария Донева, Екатерина Стратиева, Виолета Бончева, Крум Филипов, Катерина Васева, Оля Стоянова и Никола Петров. Те се представиха пред публиката със стихотворението, с което са спечелили и с най-новата си творба.
„Конкурсът е на много високо  ниво. Най-важното тук обаче са вашите бъдещи приятелства. Тук големият победител е добрата поезия”, каза председателят на журито Марин Бодаков. Негови помощници бяха поетът Никола Петров, който има три награди от конкурса, печели „Златно яйце” през 2011 година и Мария Донева, носителка на приза през 1994 г.
В конкурса са участвали 78 млади поети с над 700 стихотворения.  Авторите са на възраст между 14 и 25 години, според условията на конкурса,  никой от тях все още няма издадена стихосбирка. 
Единадесет бяха поощрени с грамоти, между които и 15-годишната старозагорка Екатерина Калоянова.
„Това, което чухме, ми дава основание да призная колко е тежка е била задачата на журито”, каза при връчването на наградата „Златно яйце” Иванка Сотирова, зам.-кмета на Община Стара Загора.

В Къща-музей  "Гео Милев"  днес участниците ще се включат в Поетическа работилница с журито, а на 10 ноември в София ще се проведе Поетическа среща на участниците и наградените в конкурса  „Веселин Ханчев” – Стара Загора `2017.

Няма коментари:

Публикуване на коментар