17.11.2017 г.

Казанлъчанин ще получи Орден на изгряващото слънце

Правителството на Япония ще награди с държавен орден българина Христо Стоянов от Казанлък за принос към развитието на японско-българските отношения. Това се съобщава на официалния сайт на Посолството на Република Япония в България.
Решението за изключително високото държавно отличие е взето от Правителството на Япония на 3-ти ноември, когато страната отбелязва Деня на културата. Отличието, което ще получи главният художествен ръководител на ансамбъл "Арсенал" Казанлък е Орден на изгряващото слънце – Сребърни лъчи. Церемония ще се състои в първата десетдневка на месец февруари 2018 година.
 Казанлъшкият хореограф е посветил живота си на една от арсеналските емблеми по света- едонименният ансамбъл, който скоро навърши 70 години от създаването си. Христо Стоянов има изключителен принос за насърчаване на активния обмен на местно равнище между Казанлък и японския град на розите Фукуяма в префектура Хирошима, както и с град Мунаката в префектура Фукуока, като поддържа тесни връзки с местните структури и организации в Япония без прекъсване от 1996 година до днес.
През 2003 г.  Стоянов инициира учредяването на Асоциация за приятелство Казанлък – Япония, на която е главен организационен директор от самото начало. Асоциацията вече 19 години организира в Япония и Дни на България, на които милиони японци искрено се превръщат в приятели на България, през фолклора и българската национална кухня.
 Изключителният принос на Христо Стоянов за активизиране на двустранния обмен с Япония и за задълбочаване на взаимното опознаване между двата народа е причина японското правителство на вземе решение за удостояването му с високото държавно отличие.
Преди този орден Стоянов получи и специална грамота от министъра на външните работи на Япония за изключителните си заслуги за развитието на българо-японските отношения. Друго ценно признание от японска страна бе и присъждането му  през 2005 година на  званието Почетен гражданин на Мунаката.
Стоянов ще може лично да благодари за отличието на представителите на японската държава у нас на 7-ми декември. Той ще бъде сред отбраните гости в Посолството на Япония, по повод 84-годишнина от рождението на 125-ия  император на Япония Акихито.

Няма коментари:

Публикуване на коментар