14.11.2017 г.

Съвременна техника можеше да предотврати инцидента с газа на 10-ти

На историческия 10 ноември в Стара Загора имаше извънредна ситуация, която не беше породена от привържениции противници на промените, настъпили през 1989-а. По време на ремонтите в центъра на града багер на ВиК скъса газопровод, от който изтече метан. Минути след инцидента, станал в 10.30 часа веднага реагираха – Общината, Гражданска защита, Пожарната…На гражданите казаха, че няма опасност, а общинарите бяха евакуирани от сградата на кметството за няколко часа. Накрая казаха, че извънредната ситуация е напълно овладяна, като към 15,30 бе възстановено и газоподаването.
Тук възникват няколко въпроси, които просто никой не поиска да зададе: Как така, екипът на ВиК не знае къде минават тръбите за газа? Ако става въпрос за стари водопроводи и имайки предвид обърканите кадастрални карти през годините – да, възможно е да не се познава трасето. Газификациятаобаче е правена сравнително скоро – десетина години. Вторият въпрос е, как така общинарите се евакуират, а живеещите в съседните жилища – не? Нима за едните има по-голям риск, а за другите няма опасност? Третият – има ли техника, която гарантира безопасното извършване на подобен род ремонти? На последният отговорът е категорично положителен. Дори немската фирма, произвеждаща такива машини, преди години, е правила демонстрация в повечето областни градове, включително и в Стара Загора.
Това е RSP GmbH, която от 1993 година лидер на световния пазар, специализиран в производството на специални машини задвижвани от мощни вентилатори (Qmax. 42.000 m³/h; Pmax = 40.000 Pa), които са монтирани/ поставени на шаси, стационарни, верижни и т.н…
 RSP машини представляват алтернативно решение на традиционното ръчно копаене  или използване на багер, като целта е избягване повреждането/прекъсване на телефонни кабели, електрическа енергия , газ тръби, тръби за вода и т.н.
 Друго приложение също е и за почистване на шахти, канали, стръмни склонове, за пожарна и аварийна безопастност при наводнения, бедствия и аварии.
Перфектно оборудвани са за работа в индустриални предприятия - почистване на  железопътната  инфраструктура,  паркове,  градини като осигуряват  висока  степен на безопастност.
Високо икономическа ефективност гарантира ниски експлоатационни разходи , безопасни при работа  в градски и индустриални райони. На всяка една машина е монтирана опции по желание, според специалните изисквания на клиента.

Преди години към офертата на немската фирма, придружена с демонстрация на производителя в квартал „Лозенец” не е проявен интерес. На 10-ти инцидентът мина без последици, но дали винаги ще имаме този късмет. Метанът (природния газ) е летлив и веднага се изпарява, но в зависимост от големината на пробива е възможно да се получи експлозия…

Няма коментари:

Публикуване на коментар