17.11.2017 г.

Пловдив си връща Античния град на петорна цена

Пловдивската община си връща Античния форум на Филипопол, продаден през 2003 г. като празно дворно място на софийската фирма "Младост алфа" за 1,2 млн. лева. Това стана с решение на общинския съвет  и по предложение на тогавашния кмет Иван Чомаков преди 14 години.
С 34 гласа "за", 6 "против" и 5 „въздържал се” да общинарите поправиха грешката на тколегите си и да откупи обратно терена, върху който лежи Римският форум, съобщи podtepeto.com.) В местния парламент бе депозирано искане древният площад от близо 5,6 дка да бъде откупен за 4 303 000 лева без ДДС, но одобрена бе цена от 5.1 милиона.
Така градската управа ще си върне емблематичното пространство, което беше продадено заедно с находките. Оттогава теренът е засипан с пясък, за да се съхранят археологическите структури. Намерението на кмета Иван Тотев е те да бъдат експонирани отново и да кореспондират със съвременния площад на Пловдив. Сумата, която ще брои общината, е изготвена по пазарни цени от лицензиран оценител. Преди това бяха проведени преговори с настоящия собственик.

На мястото на форума трябваше да бъде изграден културно-информационен и търговски център. Това обаче не се случи, тъй като обектът е паметник на културата от национално значение и не може да се застроява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар