23.08.2016 г.

Старозагорската опера топи дълговете си

Програмата на трупата продължава и през август


За първите шест месеца на годината Старозагорската опера има заработени 233 хил. лв.  бюджет за субсидия  и изнесени 125 спектакли- информира директорът Огнян Драганов. Спрямо 2014-а, зрителите са се увеличили от 18  хил. 473 души на 33 хил. Преди година и половина оперният театър имаше задължения от 920 хил. лв. към доставчици и актьори. Община Стара Загора изплати 150 хил. по дълга, а с усилен труд трупата успя да намали задълженията на 270 хил. лв.  до януари тази година, когато Министерството на културата нулира лошите показатели
На 22 август ще се проведе конкурсът за нов директор на операта. Освен настоящият, който довършава мандата на подалия оставка през 2015 год. Петко Бонев, останалите са диригентите Красимир Къшев и Стефан Линев.

След огромният успех на постановката „Лучия ди Ламермур“ от Г.Доницети в Моцартови празници, Правец, Държавна опера-Стара Загора продължава своята творческа програма през месец август. И тази седмица предстоят два концерта и един спектакъл за колектива на Операта. На 23 август и на 26 август в Летните театри на Хисаря и на Велико Търново ще представим концерта Кино-Класик Soundtacks. Премиерата на концерта бе на 13 юли в програмата на Летни музикални вечери на Античния форум в Стара Загора. Почитателите на филмовата музика, която в годините се оформи и като самостоятелен жанр, препълниха пространството на форума и концертът мина при много голям успех.
„Концертът е вдъхновен от най-ярките филмови ленти, в които класически музикални произведения са заложени като драматургия, а не като фон. Това са едни от знаковите класически произведения в музиката, вплетени органично във фабулата на филмите на някои от най-известните режисьори. Uонцертът e в оригинална кино-форма – докато зрителите слушат произведенията, гледат и откъсите от филми. Много е подходящ за различна като възраст  публика“ – споделя  Славчо Николов - режисьор на концерта. Диригент е младият и много талантлив Димитър Косев. Участва оркестър, хор и солистите Нели Нечева и Емилия Джурова на Държавна опера-Стара Загора.  В програмата на концерта звучи музика от филмите „Взвод“, „Апокалипсис сега“, „Мулен Руж“, „Изкуплението Шоушенк“, „За къде пътувате“, „Широко затворени очи“, „Кръстникът 3“, „Джанго без окови“, „Ваканцията на Мистър Бийн“, „Речта на краля“, „Усещане за жена“ и др.  Водеща е актрисата от ДТ“Гео Милев“-Стара Загора  Светла Димитрова.


На 27 август в Летният оперен фестивал "Сцена на вековете" на хълма Царевец във Велико Търново оперите на Стара Загора и Бургас ще се представят със съвместния спектакъл на „Кармен“ от Жорж Бизе. Режисьор е Огнян Драганов, диригент Ивайло Кринчев, хореографията на Силвия Томова. В главните роли ще се изяви звезден състав. В ролята на огнената Кармен гражданите и гостите на старопрестолната столица ще аплодират Даниела Дякова. Сопраното Веселина Василева е в ролята на Микаела. В ролята на Дон Хосе ще се превъплъти тенорът Костадин Андреев, а Валери Турманов ще бъде Ескамилио. Операта „Кармен” е най-ярката творба на френския композитор Жорж Бизе. Опера, която е своеобразен феномен в оперната литература – заглавието се определя от ценителите и музикалните специалисти като най-популярната и обичана опера на всички времена. Затова вече 140 години след написването и първото представяне в Парижката Опера Комик /1875г./, „Кармен” не слиза от афишите на всички оперни театри по света. Не прави изключение и Старозагорската опера. В спектакъла на 27 август ще видите още солистът на Опера Бургас Делян Славов като Цунига и солистите на Държавна опера-Стара Загора Денис Иванов като Моралес, Яница Нешева е Фраските, Гергана Русекова е Мерседес, Теодор Петков е Данкайро, а Ивайло Йовчев – Ремендадо. Участват още хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера-Бургас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар