11.08.2016 г.

28 издателства се борят да издават новите учебници

143 проекта на учебници за 1-ви и 5-ти клас трябва да оценят експертите от просветното министерство в следващите шест месеца. Това съобщиха от МОН при стартирането на процедурата за оценка на новите учебници за тези два класа.
Първолаците и петокласниците ще започнат новата учебна година с нови учебни програми, но ще учат по старите учебници. Единственият нов учебник е по история за 5-ти клас, като одобрените от МОН 6 проекта в момента се оценяват от учителите за пригодност в клас.
Внесените проекти на учебници ще се използват на практика от следващата учебна година - 2017/18 г. 
Тогава по нови учебници трябва да започнат да учат и учениците от 2-ри, 6-и и 8-и клас. Новите учебни програми за тях вече бяха одобрени, а едногодишният срок за подготовка на проектите на нови книги вече тече. През април 2017 г. изтича крайният срок, в който желаещите издателства трябва да внесат в МОН проектите си на учебници за тези три класа. От ведомството на Меглена Кунева ще трябва да ги оценят за по-малко от 6 месеца, за да има след това време учебниците да минат и през проверка от учителите и да бъдат реално в класните стаи за 15 септември 2017 г.
28 издателства влязат в надпревара за одобряване на внесените от тях 143 учебника за 1-ви и 5-и клас. Сред кандидатите са както по-големи и познати издателства като "Просвета", "Анубис", "Булвест", "Колибри" , "Питагор" и др., така и по-малки и не толкова известни  - "Джоджо ООД", "С.А.Н - ПРО ООД", "ВИОН ООД", "Скорпио Ви ЕООД" и др. Сред кандидатите има такива, които са представители на чужди издателства, а някои например нямат и сайт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар