19.08.2016 г.

18 филма в надпревара за „Златна роза”

12 пълнометражни и 6 късометражни филма, осъществени с държавна подкрепа чрез Националния филмов център, ще се състезават в 34-ото издание на фестивала "Златна роза" във Варна тази есен. Сред тях е "Слава" - вторият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чийто нискобюджетен (и неподкрепен от държавата) дебют "Урок" спечели множество награди и бе високо оценен от критиката. "Слава" бе и в официалната селекция на международния филмов фестивал в Локарно, който завърши в събота. Голямата награда в Локарно, както и наградата за най-добра женска роля, спечели другият български участник "Безбог" - пълнометражният дебют на Ралица Петрова. За пръв път български филм получава "Златен леопард". Премиерата на "Безбог" за България ще се състои именно на "Златна роза".
"Маймуна" е новият пълнометражен проект на Димитър Коцев-Шошо, познат на зрителите с "Лора от сутрин до вечер". Филмът спечели наградата на публиката на тазгодишния "София Филм Фест".
Лауреатът на 30-ата "Златна роза" - Атанас Христосков (спечелил тогава с "№1"), сега се състезава със своя втори филм "18". Дебютът на Григор Лефтеров "Христо" разказва за бездомно момче, което прави всичко възможно да получи нормален живот. "Пеещите обувки" е дългоочакваният филм на Радослав Спасов за живота на певицата Леа Иванова. Филмът вече получи наградата на журито "Сребърен Георги" на Московския кинофестивал, а във Варна ще бъде българската му премиера. Още един биографичен филм за музикант е намерил място в конкурса. Silent movie на Андрей Чертов е посветен на виртуозния джаз композитор и пианист Милчо Левиев. Филмът е "опит за екранен джем-сешън".
Варненци ще видят и вече завъртения по кината "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" на Иглика Трифонова. Конкурсната програма включва още "Спомен за страха" на Иван Павлов с Ивайло Христов в главната роля, както и комедията "Летовници" на реж. Ивайло Пенчев със Станимир Гъмов, Китодар Тодоров и Анета Сотирова.
Сред 12-те игрални филма в конкурса са и две копродукции - "Лабиринти на любовта" (Русия, България) на режисьора Владимир Щерянов и холандското предложение за "Оскар" 2016 - "Райската стая" (Холандия, Швеция, България) с Анжела Недялкова в главната роля.
Сред късометражните филми на "Златна роза", подкрепени от държавата, са дебютите "Бръмбазък" на Милен Ангелов, "Куче"на Владимир Петев и "Дрехи" на Веселин Бойдев. Ще видим и "На червено" на Тома Вашаров (награда Jameson на "София филм фест"), "Вълча сюита" на Стефан Тенев и "Преди да заспя" на Николай Тодоров. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар