18.08.2016 г.

Тазгодишното издание на „Любовта е лудост” стартира на 26 август

24-тото издание на фестивала "Любовта е лудост" ще зарадва варненските любители на киното и гостите на морския град от 26 август до 4 септември. Новият филм на рижисьора Вернер Херцог ще открие феста. "Кралицата на пустинята" е копродукция на САЩ и Мароко, е с участието на първокласни актьори като Никол Кидман, Джеймс Франко и Робърт Патинсън. Закриването е с "Труман" – испанска лента на Сеск Гай, носител на 5 от националните награди "Гоя" и приз за актьорите Рикардо Карин и Хавиер Камара от фестивала в Сан Себастиан.
12 филма ще се борят за приза "Златна Афродита". В конкурсната програма са филми от цяла Европа, плюс Иран: шведският "Полет", полският "Химиотерапия", унгарският "Утринна треска", белгийският "Хотел Проблемски" (с участието на българската актриса Лидия Инджова), руският "За любовта", холандският "12 месеца в един ден", иранският "Щурата обиколка", румънският "Букурещ нонстоп", френският "Синята стая", копродукцията "Невестата"...
Българският претендент е "Никой" - независима продукция на режисьора Андрей Андонов, с участието на Гергана Плетньова, Силвия Петкова и Стоян Радев. Премиерата в София в началото на лятото премина тихо и той все още не е получил по-широко разпространение у нас, но отзивите от първия показ са учудващо ласкави за български филм. Сред останалите 11 в конкурса се откроява "Мустанг" - френско-турска копродукция на Дениз Гамзе Ергювен, разказващ за уредените бракове и бунта на пет сестри в турска провинция срещу статуквото. Филмът спечели наградата на ЕП Lux, пет "Сезара", приза на Europa Cinemas в Кан и номинация "Оскар" за чуждоезичен филм.
80 филма ще бъдат показани в съпътстващата програма, а от родната кинематография ще бъде представен "Летовници" - премиера на режисьора Ивайло Пенчев с Анета Сотирова, Тони Минасян, Филип Аврамов, Антон Радичев, Малин Кръстев, Николай Урумов и др.
От 27 август в зала "Пленарна" на община Варна започва и панорамата "Златен фонд на българското кино" с вход свободен за всички прожекции, а публиката ще може да се срещне с попупярни родни лица от екрана. Ще се прожектират класики като "Бялата стая", "Щурец в ухото" (гостуват Георги Стоянов, Татяна Лолова и Антон Радичев), "Бариерата", "Нона" (среща с Доротея Тончева, Стефан Цанев и Васил Михайлов), "Една жена на 33", "Гневно пътуване", "Суламит" - представен от Параскева Джукелова, "Иконостасът", "Шибил", "Ребро Адамово" (среща с Емилия Радева и Гинка Станчева), "Последно лято", "Черните ангели", "Дами канят", "Да обичаш на инат" (с гост Мария Статулова) ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар