30.08.2016 г.

„Паяк” ще шета в Града на розите от октомври

От 1 октомври ще започне репатриране на неправилно спрели и паркирали автомобили, съобщи кметът на община Казанлък Галина Стоянова по време на срещата дискусия по проблемите на беозпасността на движение на територията на общината. Фирмата, която ще извършва дейността, е външна, оповести тя, а паркингът за извозените от паяка автомобили, се оформя в пространство източно от “Капрони“. Така на практика се прилага гласуваната от Общински съвет- Казанлък нова наредба за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на града.
С новата наредба бе въведена и възможност за заплащане на времето за паркиране с SMS. Десет лева остава глобата за поставяне на скоба, а глобата с фиш ще бъде 20 лв. Автомобилите, вдигнати с паяк, ще се освобождават срещу 50 лева.
В дискусия на тема “Да обединим усилия за по-голяма безопасност на пътя“, организирана по инициатива на кмета Галина Стоянова, бе отчетено, че най-голям процент са пътно-транспортните произшествия по главните пътни артерии на Казанлък - булевардите „Александър Батенберг“, „Никола Петков“, „23 Пехотен Шипченски полк“. Тежките произшествия по пътя бележат тенденция на устойчивост, увеличава се броят на шофьорите, употребили алкохол. Стана ясно също, че докато през 2015 година са санкционирани едва 67 водачи за неизправни автомобили, досега за 2016 година те са 728.
Редица конкретни предложения бяха направени от участниците в срещата – повдигане на пешеходните пътеки с цел намаляване скоростта на движение, подобряване инфраструктурата на тротоарите, въвеждането на нови контейнери за смет, които да не пречат на движението по уличните платна, поставяне на липсваща вертикална и хоризонтална маркировка, ограничаване на скоростта за движение в града със съответни пътни знаци, както и на пътя Казанлък-Енина, въвеждане на нова организация на движение в отсечката между кино „България“ и парк „Розариум“.
Направени бяха и предложения за полагане на общественополезен труд от шофьори и пешеходци, нарушили правилата за движение, както и ангажиране на безработни лица в помощ на деца и възрастни хора. Централният булевард на Казанлък да се превърне в зона с нискоскоростно движение от 30 км/час предлагат още граждани, а в жилищните зони автомобилите да се движат със скорост не по-висока от 20 км/час.

Всички тези предложения ще бъдат взети под внимание от съответните институции, а председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов предложи да се сформира работна група, която да придвижи предложенията към тяхното изпълнение.

1 коментар: