26.08.2016 г.

Старозагорски багатури се върнаха с медали от международния събор Курултай

Наскоро в Бугац, Унгария се проведе международният събор Курултай, в който ежегодно се събират над 3-4000 участници. Облечени и въоръжени като воини от времената на кан Аспарух, там и тази година имаше представители на България в лицето на Прабългарската школа „Бага-Тур“ от Стара Загора, както и техни съратници от Варна, Пазарджик и София. На Курултай се провеждат множество турнири и демонстрации, тази година с участници от над 28 народа. Обединяващото е, че всички те, в древността са били във военноплеменния съюз на хунския предводител Атила. Миналата година на престижния турнир по стрелба с лък батир багаин Явор Гънчев завоюва златен медал. „Тази година сили премериха младшият състав на школата и за огромна наша гордост усилията и обучението в школата даде резултат“, споделиха ръководителите от Бага-Тур.
Представителите на старозагорската школа спечелиха 2 отличия. В една от най-оспорваните дисциплини – динамична стрелба с лък, багатурите спечелиха сребро в конкуренция на близо 120 състезатели. Шампион в дисциплината при жени стана Соня Петрова на 17 години, която вече 10-та година се обучава в школата, освен стрелба с лък тя е една от най-изявените участници в групата по самодивски танци и обичаи.  На специална церемония Соня получи медал и грамота от главния организатор на мащабния събор, но багатурите не се спряха само с това. Алекс Иванов от Бага-Тур завоюва третото място при двубоите с меч. Там битката беше изключително оспорвана и българските момчета достойно защитиха прозвището си на „Българи юнаци!“
„Организацията на събора отново беше страхотна. Интересът към събитието беше огромен – имаше близо 220 хиляди посетили, рекорден брой до сега според организаторите.“ – споделиха развълнувани ръководителите на българската група.

Друго любопитно, уникално и определено запомнящо се е било решението на един от членовете на Бага-Тур Димитър Великов да предложи брак по нестандартен начин на своята избраница. На събора в Унгария ги е бракосъчетал най-известният местен шаман в областта. В тесен кръг и в специално украсена юрта се е провел един различен ритуал, наситен с много емоции и екзотика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар