30.07.2015 г.

Името на новия парк поскара заралии, комисията да му мисли

Само за десет дни, откакто Община Стара Загора обяви допиване до гражданите за избор на име на новоизградения парк, са получени близо  стотина предложения на адрес
szidea@starazagora.bg.
Логично, голяма част от идеите за име на парковото пространство, което бе изградено на мястото на бившите Артилерийски казарми в града (съществували преди историческия 9 ІХ 1944 г.), са свързани именно с предназначението му преди  – „Артилерийски“, „Армейски“, „Армия“, „Казармата“.
Често срещано предложение е и името на квартала, в който се намира той - „Казански“, като съществуващия „горещ парк „Бедечка”, планиран за застрояване от „честни частници”.
Гражданите търсят и връзка със старите имена на Стара Загора – Боруй, Августа (но няма да го открият през август), Иринополис, Ески Заара, разбира се и „Берое“, като се прави асоциация, разбира се, с едноименния обичан спортен клуб. Сред предложенията са и „Зара парк“, „Загорче“, Загория“.
Сред идеите има и имена на политици и общественици – проф. д-р. Богдан Филов, Петко Славейков, генерал Делчо Делчев и генерал Владимир Заимов. Други предлагат и „Парк на любовта“,„Утро“, „Подадена ръка“, „Ново начало“, „Бъдеще“.
Собственикът на Авто-мото клуб „Родео” Митко Трайков пък дори направи фейсгрупа, за да подкрепят идеята му парка да бъде наречен „Македония”, подобно на друг съществуващ вече – „Тракия” (градинката до V-то ОУ).
От общинската администрация напомнят, че всеки старозагорец може да направи своето предложение за име на новия градски парк до 1 септември. Комисия съставена от представители на Община Стара Загора, общественици и медии ще изберат името, което ще бъде внесено официално за обсъждане и гласуване на заседание на Общинския съвет.
Покрай „кръщенето” се разразиха и много дрязги на партийна почва. Имаше и зевзеци, дето предложиха парка да се казва „Гербов” за да увековечи строителния ищах на едноименната партия. Имената на исторически личности, коя свързана с града, коя не също скара заралии. Отделно мнозина се захванаха с равносметка на усвоените за изграждането на парка инвестиции и за липсата на ограждения и табелки – строителна площадка – преди официалното му откриване.
Затова комисията ще има трудната задача да избере най-приемливото име. Дали ще успее? Лично на мен, най-доброто име е „Артилерийски”, да напомня на младите, че някога там е имало казарми и че сме имали армия. Нали има оставени едно оръдие и една гаубица. Мястото ще бъде подходящо за открити уроци по история, със съвсем нагледна агитация. Вярно, обвиниха ме в милитаризъм и патриотарщина, но то по дадена тема, при двама старозагорци има поне две различни мнения. Освен това общинските съветници гласуваха изграждането на паметник на хан Тервел в центъра. За има-няма половин милион лева, но от спонсори. То мисленето им е такова мащабно, че сметките им са поне с пет нули, зад цифрата. Така, особено след рекламирането на Стара Загора в Париж, уточнявам, до Айфеловата кула, чуждестранните туристи ще могат да проследят цялата военна българска история.

Димитър СЛАВОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар