23.07.2015 г.

Съюза на архитектите пръв „скочи” срещу паметника на Тервел

Скандалът около идеята за паметник на Тервел в Стара Загора се очакваше, но не толкова рано. Той не е толкова за несъстоятелността на предложението, а за мястото. И това след като инициаторите заявиха, че проектът бил обсъден широко в…социалните мрежи! Малка подробност, не са го обсъдили със специалистите, но това за тях е дреболия.
Регионалната колегия на камарата на архитектите се изказа категорично против предложението паметника на Тервел да бъде разположен в градинката срещу северния вход на Художествената галерия.
"Предложението е абсурдно за всеки професионалист, тъй като мястото е случайно избрана точка без никаква градоустройствена обосновка - пешеходна или транспортна ос, наличие на пространствено образуващи фактори, позиция в действащия застроителен план, вертикална кота и т.н.
На мястото има наличие на скулптурен парк с чудесни дървени пластики и тяхното въздействие ще изчезне напълно след появяването на сериозен обем, с претенции за монументалност", се казва в писмото на архитектите, изпратено до председателя на Общинския съвет Емил Христов, кмета Живко Тодоров и главният архитект Иван Кирчев.
Архитектите са категорични, че при така създалата се обстановка оттеглят предложението си за участие в комисия по градоустройствени проблеми, прекратяват организирания от тях самите конкурс за изработване на пластичен знак "Различни, но заедно".
Знакът е трябвало да бъде предложен за поставяне на същото място в разположената там Алея на етносите. Конкурсът е обявен на 15 юли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар