26.05.2016 г.

Армейците дадоха шанс на беройци – те ще са поставени в първия предварителен кръг в Лига Европа

Предпоследния кръг на футболната ни група се превърна във фарс. Бутнаха на когото трябва, като истински артисти всеки си свърши работата, а триумфът  на ЦСКА, вечният враг на сините, във финала за Купата на България направи услуга на Левски в европейските клубни турнири.
Армейците няма право да участват в Европа и "сините" ще стартират от втори предварителен кръг в Лига Европа, а не от първия, както би станало, ако Монтана бе взел трофея. Там обаче тимът от Герена няма да е поставен.
Берое, който победи резервите на Лудогорец и така се бетонира за бронзовите медали, също е облагодетелстван от триумфа на червените, тъй като Левски ще освободи едно място в урната на поставените тимове в първия предварителен кръг на надпреварата, което ще бъде заето от първия непоставен - именно старозагорци. Датите за първия квалификационен кръг са насрочени за 30 юни, а реваншите за 7 юли.
По същата схема четвъртият в "А" група - Славия или Локомотив (Пловдив) ще получи право на участие във втория по сила турнир на Стария континент.
Така четири български тима ще се пробват на европейско ниво, но няма много надежди за успехи. Почти сигурно е, че стадионът под Аязмото напускат Спас Делев(топреализатор и единственият с хеттрик в историята на клуба след 1989-та), както и Елиаш и Игор Джоман.
Старите беройци си спомнят успехите на зелено-белите, но тогава имаше традиция и приемственост в отбора. През шампионската 1986-та шестима от състава бяха млади и перспективни футболисти – вратарят Ивко Ганчев, Йордан Митев, Венелин Севриев, Стойко Стойков, Радко Кавалджиев и Кольо Тенев. Да не говорим за времената, когато срещу звездния Ювентус (с треньор Трапатони, и със национали като Бетега, Ширеа, Джентиле…и вратар Дзоф), не стреснаха нашите – Чапара, Бръснаря и останалата зелено-бяла фурия. Сега, в последната книга за Берое пишат, че нашите били респектирани от отборчета като Брьондби, Апоел и Рапид, които, колкото и да играят на друга ниво са средни европейски отбори.
Това е удобно пак да се пусне оправданието, че времето за подготовка е било малко, нали играят в предварителни кръгове, че съперниците имат повече опит и т.н. Обичайните футболни клишета скоро ще се завъртят в ефира и в останалите медии, защото обичайно нямаме никаква идея, какво ще правим в Лигата на Европа и в Шампионската лига! Хубаво е, ръководството на четирите отбора да заяви, и то още след края на първенството – какви цели ще преследва в евротурнирите, но…едва ли ще го направят. Защото каквото и да стане, все ще е успех, според новите български футболни стандарти. А успехите в евротурнирите, всъщност трябва да се изковат сега.
По-важното за клубовете като че ли е - дали ще има Висша лига, или каквото грандиозно име измислят на елитната група, въпреки че отборите могат да бъдат и само дванайсет. Добрата новина за феновете е, че предстои финалът в Шампионската лига в събота, а и идва Евро 2016. Там поне могат да видят качество, което липсва по родните терени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар