26.05.2016 г.

В нощта на Алените платна – как празнуват абитуриентите в Питер

Баловете в България приключват, но и другаде по света завършването на средните училища се отбелязва подобаващо. Ето как става в Петербург, северната столица на Русия. Там церемонията е истински празник, не само за завършващите и техните семейства, но и за целия град.
Тази година Празникът на Алените платна (Алые паруса) в Санкт Петербург ще започне в 22 часа на 25 юни. На тази дата всички абитуриенти в северната руска столица ще отбележат тържествено края на ученическите си години. Церемонията започва на Дворцовия площад и на т.нар. Стрелка на Василевския остров, където над 30 000 абитуриенти ще станат свидетели на грандиозен концерт, включващ популярни песни, съпроводени с изпълнение на симфоничен оркестър. В 00:40 часа на 26-ти вдигат мостовете по Нева, където осветени от мащабно пиротехническо шоу започва шествие на флотилия, предвождана от флагманския платноход „Тре крунор” с алени платна, откъдето идва и името на празника.
За първи път такова честване в Питер се прави през 1968 година, като са го отбелязвали до 1979 година. След известно прекъсване традицията е възстановена през 2005-а.

Няма коментари:

Публикуване на коментар