20.05.2016 г.

Българските филми в „Златната липа“`2016 с акцент върху силата на малките хора

Кадър от "Жажда"
С 14 филма ще бъде представено българското кино на предстоящия фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, който ще бъде официално открит на 28 май (събота) от 17,30 часа в сградата на Държавна опера Стара Загора. 7 късометражни, 5 игрални и два документални филма от български автори или в копродукция с други европейски държави ще търсят път към сърцата на киноманите с драматичните истории, които разказват техните автори.
Режисираната от Ивайло Христов драма „Каръци“ (2015) ще представи България в конкурсната програма, целейки се в наградата за най-добър филм „Златна липа“. Черно-бялата лента разказва историята на Елена, Коко, Пацо и Гошо са ученици от горните класове на гимназията в малък град. Коко е влюбен в Елена. Момичето мечтае да стане певица. Тя с нетърпение очаква предстоящия концерт на известна рок група. Събитието разтърсва града раждайки нови любови, разочарования и сложни взаимоотношения.
Любовни многоъгълници тресат и героите във филма на Светла Цоцоркова „Жажда“ (2015). Майката, Бащата и 16-годишният им син живеят на хълм в края на селото. Перат чаршафи от хотелите. Водата спира непрекъснато. Пристигат двама сондьори – баща и дъщеря, които трябва да разрешат проблема. Хармоничният свят на семейството се разбива. Всеки обича и ненавижда всеки. Жаждата за любов е толкова голяма, че само смъртта може да я утоли.
Българо-германската продукция „Досието Петров“ (2014) с режисьор Георги Балабанов ни връща в годините преди демократичните промени у нас. През последните години на комунизма в България на един театрален актьор – Александър Петров, му е забранено да играе, поради неизвестни за него причини. Когато отново се появява на сцената след падането на режима, открива, че е бил предаден от човека, на когото най-много се е възхищавал – своя учител и приятел. Разкритието се случва на погребението на този човек, точно когато Петров трябва да произнесе надгробно слово за него.
В „Съдилището“ (2014) на Стефан Командарев историята е за Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години.
Премиерният филм на Елица Петкова „Жалейка“ (2016) разказва за Лора - 17-годишно момиче, което трябва да се справи със скръбта си от смъртта на своя баща. В малкото българско градче, където времето сякаш е спряло, семейството ѝ и местните хора очакват от нея да се остави на мъката си. От този момент тя трябва да носи само черно, да не слуша никаква музика и да следва различни траурни ритуали. Само че Лора иска да продължи да се наслаждава на младостта си, но желанието ѝ да живее нормален живот е пресечено от недоволството на другите, които я карат насила да играе ролята на сирак.
Документалната лента „Кеймбридж“ (2015) на Елдора Трайкова ни пренася в българското село Долни Цибър е познато като „ромския Кеймбридж“ . Наричат го така заради преобладаващата част от ромското население, което се радва на относително високото ниво на образование. Кеймбридж е година в живота на местното начално училище, в което отдадени родители се опитват да дадат на децата възможно най-доброто образование с ограничени ресурси.
„През сълзи“ (2015) на Станимир Трифонов, който миналата години оглавяваше журито на „Златната липа“, прави моментна снимка на емоционалното състояние на съвременни арменци в България. Разказите им са равносметки за устоите на човека и рода, които звучат остро актуално в контекста на горещите събития от последните месеци.
Входът за всички прожекции на „Златната липа“ отново ще бъде напълно свободен за всички. Специален гост на киносъбитието ще бъде голямата българска актриса Татяна Лолова, която ще получи наградата за цялостен принос към българското кино „Златната липа“, ще открие своя плоча и ще засади млада липа в Алеята на липите. Разгледайте пълната програма на фестивала наwww.thegoldenlinden.com и изберете своите филми и събития.

Няма коментари:

Публикуване на коментар