10.05.2016 г.

Как броим юбилеи в Зарата? – под сто години не ги признаваме!

Юбилеят на старозагорския футбол върви в пълна сила. Постепенно той се превърна в вековнина на Берое, макар от изложбата в центъра, за всички да е видно, че клубът е създаден през 1959 година. На билбордовете с гордост пише: „Стара Загора – 8000, Берое – 100!”. То заралии под сто години нищо не признават. Въпреки това, юбилей има! Навършват се 30 години от шампионската титла, но това събитие се поизгуби в празничната програма. Топ-голмайсторът Петко Петков също има юбилей – 70 години, но в програмата не видях специално събитие, свързано със славния реализатор.
На 12 май от 18 часа в залата на Регионална библиотека „Захари Княжески" в Стара Загора ще бъде представена юбилейната книга „Берое - 100 години футбол".
Тя е изработена по поръчка на Община Стара Загора по повод юбилея на зелено-белия тим. Луксозното издание с твърди корици представя богат снимков материал, думи от бивши и настоящи футболисти и деятели, статистика, незабравими „беройски" мачове, много емоции и един специален поглед към историята на ПФК „Берое". Автори на книгата са журналистите Венета Асенова, Илко Груев, Емил Димов и Чавдар Златев.
Кулминацията на честванията ще бъде мача на стадион Берое със сръбския гранд "Партизан" на 17 май, когато футболистите на старозагорския тим за пръв път ще облекат специалните си юбилейни екипи, неизвестно защо – черни. Входът за стадиона е свободен! Емблемата на клуба също е сменена, вероятно така се подчертава традицията…
Празненството ще премине под наслов "100 години светът е "Берое" и включва специална програма, която ще започне два часа преди мача, когато близо 100 заслужили деятели на "Берое" ще бъдат удостоени със специални плакети. Клубът ще представи и специална песен по повод юбилея, придружена с видеоклип. Новият химн, пети или шести по ред, е дело на заралията Стефан Вълдобрев. Първият написа журналистката Донка Йотова, а музиката – Хасан Смирнов, естествено, с одобрението на Окръжния комитет на БКП, както бе редно през 1986-а. Ветераните пък ще играят с отбора на града-побратим – Самара – Крылья Советов.
На 18 и 19 май в Стара Загора ще се проведе и международен детски турнир по футбол за набор 2002 г.
На една от алеите в парк "5 октомври", вече доста дни, е експонирана фотоизложба, припомняща славни моменти и значими събития от историята на клуба. Естествено видно място там имат фигури като генерал Делчев и Петко Петков, но липсва Станислав Танев-Камилата, човекът който върна отборът в елита и още много герои от близкото минало. Текстовете пък са изпълнени с хумор…Завръщането на Берое в евротурнирите е представено…трогателно. С Макаби сме изгубили под Аязмото, но там сме направили 2:2 и така сме трупали опит. Премълчано е, че именно срещу тях имаме най-срамната загуба1:4! Няма как, на снимките присъства и Хубчев, който първо бе направен почетен гражданин, а после изгонен, съвсем заслужено, навръх юбилея…
По повод годишнината ще бъдат пуснати специална пощенска марка от "Български пощи", както и юбилейна монета от БНБ.
По събитията за отбелязване на „100 години Светът е Берое", които ще продължат през цялата година работи Инициативен комитет с широко обществено участие и председател кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.
Прoгpaмaтa на тъpжecтвaтa зaвъpшвa на 6 юни в 21 ч. c безплатен oпepен cпeĸтaĸъл „Aидa нa cтaдиoнa - 100 гoдини Бepoe", в изпълнение на opĸecтъp, xop и бaлeт нa Дъpжaвнa oпepa - Cтapa Зaгopa, и opĸecтъpа oт Дъpжaвнa oпepa - Pyce.
В последните дни ръководството на ПФК „Берое“ постигна споразумение относно треньорския щаб, който ще води отбора от следващия сезон. Начело на тима като старши треньор ще застане Александър Димитров. Тимитров за последно бе наставник на националния отбор на България до 17 г. Преди това той е бил помощник треньор на Иван Колев в „Персипура Джаяпура“, в националния отбор на Индонезия и в олимпийски отбор на Индонезия. Димитров е бил треньор на „Конелиано“ и „Витоша“ (Бистрица), а също така помощник треньор в „Ботев“ (Пловдив).
Негов пръв помощник ще бъде героят от САЩ 94-а - Ивайло Йорданов, а Владимир Манолков ще бъде треньор на вратарите. Пламен Липенски остава в щаба и отново ще бъде кондиционен треньор. Окончателният състав на щаба ще бъде попълнен от още един треньор, но неговото име ще бъде обявено допълнително.
Берое наистина има славна история – шампион от 1986-а, вицешампион от миналия сезон, финалист, два пъти носител на Купата на България (2010 и 2013), на Суперкупата от 2013-а, във витрината си има шест Балкански купи, четири пъти финалист за Купата на Съветската армия…Кой от трофеите е по-ценен? Когато вкарваше голове на вратари от ранга на Ирибар (Атлетик-Билбао и на Испания) и Дино Дзоф (световен шампион с Италия), играеше равностойно и дори надиграваше отбори като Аустрия-Виена, Ювентус, водеше геройска битка с киевския Динамо… В първенството пък успяваше да обърка сметките на столичните грандове, и то не в група от девет отбора. Сега беройци се борят за бронз в осакатената ни елитна група, а тимове като Брьондби и Апоел се представят като непреодолими съперници…Берое е име скъпо на всеки заралия, но не бива да се лъжем, трябва повече сърце и мисъл, и то не само на думи, за да се надграждат исторически постигнатите успехи и футболът, този велик спорт, отново да носи истинска радост със своята красота, борбеност и майсторство. За това обаче е необходимо да не се самозалъгваме – еуфорията е хубаво нещо, но само с това успехите няма да дойдат, нужна е и работа и разум…Всъщност, защо да не спретнем още един юбилей и през 2019-а?

Димитър СЛАВОВ  

Няма коментари:

Публикуване на коментар