15.05.2016 г.

На 28 май започва кинофестът "Златната липа"

Татяна Лолова ще получи голямата награда на Международния фестивал за ново европейско кино в Стара Загора „Златната липа“`2016. Звездата на сцената и екрана приема овациите на феновете и гилдията на 28 май на сцената на Държавна опера Стара Загора, където ще се състои церемонията за откриването на IV-то издание на елитния форум. Там изключителната актриса ще  бъде удостоена с Гран при за цялостен принос към Седмото изкуство. В събота, на 29 май, Татяна Лолова, изиграла стотици роли пред публиката и камерите, ще разкрие още един от многото си таланти – тя ще засади липа в Алеята на кинославата пред Операта, където вече растат липите на титана Васил Михайлов, холивудския кино ас Джанкарло Джанини и неотразимата Мария Статулова – носители на наградата от предишните издания на фестивала. Така ще бъде спазена традицията на фестивала „Златната липа“, припомни неговият създател и художествен директор Магдалена Ралчева.
Стартът на „Златната липа“ ще бъде даден с полския хит „Варшава през нощта“, представен от режисьорката му Наталия Коринцка-Груз. 50 продукции, снимани през последните две години в 16 страни на Стария континент ще се завъртят от 28 май до 1 юни на екраните в залите на Държавна опера Стара Загора и разположената в съседство Регионална библиотека „Захарий Княжески“. “Каръци” на Ивайло Христов е родното заглавие в конкурсната програма, което ще се конкурира с творби от Дания, Естония,  Унгария, Косово, Македония, Македония, Русия, Сърбия, Австрия. Сред конкурентите, на първо четене преобладават филми с политико-социална ориентираност. 
Кадър от "1944"
Такива са най-гледаният филм в Естония „1944”, в който се разказва за събитията, променили живота на прибалтийската страна, в момент когато всеки трябва да направи своя избор. Една чaст от естонците воюват в СС-Вафен, други в редовете на Червената армия. Сръбският филм „Анклав” пък показва животът на малкото останали сърби в Косово. Как се ходи с танк на училище, и как децата си остават деца и искат да играят заедно, въпреки омразата и натрупаните негативи между враждуващите народи...В тази категория попада и датската лента „Идеалистът” – последствията от катастрофата на американски атомен бомбардировач в Гренландия са обявени за безопасни, но всъщност се оказва, че не е съвсем така. Австрийската продукция „Грубер си отива” е с по-друг сюжет. Там млад и успешен мъж разбира, че е болен от рак...Той търси смисъл на живота си и се влюбва в германска диджейка. В такава посока, филми, които показват чисто човешки проблеми, взети от живота са – руският „Инсайт”, полският „Карт бланш” и коопродукцията „Хром”.
В извънконкурсната програма безспорно най-известно е заглавието на последния филм на Никита Михалков – „Слънчев удар”. Действието се развива във военнопленически лагер за белогвардейци в Крим. Докато чакат съдбата си и решението на победителите, един от героите на лентата се опитва да си отговори – защо е се е разпаднала Руската империя...
Пълната програма на фестивала може да се види на:http://thegoldenlinden.com/
Шеф на рейтинговото международно жури е Костадин Бонев, а оценки още ще вдигат колегите му режисьори Нана Джорджадзе, Каан Муждеджъ и Божан Вулетич, както и руската актриса Елена Игоревна. Носителят на “Аскеер” Бойко Кръстанов ще бъде водещ на “Златната липа”.
Фестивалът и тази година ще представи богата съпътстваща програма, изпъстрена с изложби, срещи с известни кинотворци и други приятни изненади.

Няма коментари:

Публикуване на коментар