18.05.2016 г.

Старозагорската опера е партньор на първия фестивал за 3D рисунки

Международен фестивал за триизмерни (3D) художествени творби на открито, България ‘2016 ще се проведе от 25 до 29 май в Могилово.
Държавна опера – Стара Загора е партньор на събитието и ще участва в програмата на фестивала с два концерта – „Рок симфони концерт” на 27 май и оперен концерт „Наздравици за Бакхус”, с който официално ще бъде закрит фестивала на 28 май.
Това е първия в България международен фестивал за 3D рисунки, които се създават на улици, площади и открити пространства. Фестивалът ще пресъздаде процеса и спецификата на тяхното сътворяване, ще представи широка палитра от други изкуства, както и изисканото съчетание на различните изкуства със селски и винен туризъм. Събитието е уникално не само за България и региона, а участващите художници са едни от най-добрите в света.
Артистите:
Във фестивала са потвърдили участие както изявени артисти от световен мащаб, така и млади и талантливи художници от България:
Алекс Максиов (Alex Maksiov) – от Украйна, Фредерик Утърс (Frederike Wouters) – Германия, Леон Кеер (Leon Keer) – от Холандия, Роберто Карлос Тревино Родригез (Roberto Carlos Trevi?o Rodriguez) – от Мексико, Тони Куболикуидо (Тony Cuboliquido) – от Италия.
Програмата:
Фестивалът ще се проведе в периода 25 – 29 май 2016 г. на територията на винарна Мидалидаре Естейт, село Могилово.
Програмата включва:
• 3D рисунки, както и процеса и начина на тяхното създаване.
• Организирана занимателна програма за най-малките гости
• Представяне на широка палитра от музикални и танцови изкуства (класика, фолклор, джаз, рок)
• базар на артбутици
• Запознаване с виното и винената култура – постоянен спътник през фестивалните дни.
• Актуалната програма за гост изпълнителите можете да следите на:https://www.facebook.com/events/646588745489064/

Историята:
Идеята за уличните рисунки се е появила в Италия през XVI век. По това време е имало много художници скитници, които били наемани да работят по катедралите, но след като приключвали проектите, нямали с какво да се прехранват. Започнали да рисуват по площадите предимно религиозни картини с тухли, креда и активни въглени. В наши дни през 1972 г в Curtatone, Италия, е организиран първият международен фестивал за рисуване на улицата, с цел неговото популяризиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар