3.05.2016 г.

Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга” е отново в афиша на столичната опера

Величeствената тетралогия на Вагнер "Пръстенът на нибелунга" отново се качва на софийска сцена. Постижението на националната ни опера, което вече три години привлича вагнерианци от цял свят в столицата, ще може да се види и този май. "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете" ще се играят на 21, 22, 25 и 27 този месец. Постановките на акад. Пламен Карталов бяха представени миналата година с огромен успех във Фюсен, Германия. Така българската трупа стана първата чужда, която е пяла цялата тетралогия в родината на големия композитор.
Диригент е Манфред Майерхофер. А специфичната атмосфера на величествената музика ще придадат закупените специално вагнерови туби, валдхорни, тромбони, контрабаси и тимпани. Всички роли отново са разпределени между българските звезди на операта - Николай Петров, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Даниел Острецов, Цветана Бандаловска, Йорданка Дерилова, Радостина Николаева, Мартин Цонев, Красимир Динев, Пламен Папазиков, Ангел Христов, Бисер Георгиев, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Румяна Петрова и десетки други.

"Ние пътуваме по цял свят, за да гледаме "Пръстена". Това може би е тридесетият, който съм гледал, и определено мога да кажа, че се числи към най-доброто", беше коментарът на Том Райнхолд, зрител от Берлин. "Вашият спектакъл е далеч по-добър от последните видени от нас продукции, като например тази в Байройт", казва още той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар