22.03.2018 г.

В Кукления театър споделиха празника си, раздавайки радост и вълнения

По случай Международния ден на кукления театър на 21 март в Държавен куклен театър-Стара Загора представиха новата си премиера – „Чорапкова приказка“. Автор и режисьор: Янчо Иванов, сценография: Живко Кънев и Виктория Андрекова, музика: Пламен Петков, импровизирани кукли: Биляна Райнова, участват: Биляна Райнова и Янчо Иванов. В постановката бе включена и песен по стихове на прекрасната старозагорска поетеса Мария Донева, перфектно адаптирана към темата.
„Чорапкова приказка“ поставя на преден план един често срещан загадъчен проблем – нежеланието на децата да носят своите чорапчета. Целта на тази приказка е чрез игра и приятни емоции да събудим у детето интерес и желание да носи чорапи. Както в приказката един стар и мъдър чорап казва „Ние чорапите имаме своето славно минало – понасяли сме теглото на човек върху себе си, предпазвали сме го от болести и рани, отъпквали сме пътя му към нови приключения…“. Най-хубавото бе, че за пореден път старозагорските кукленци, показаха че са на едно високо ниво. Изпълнението на артистите така завладя залата, че децата, които са и най-непринудените критици, чистосърдечно и спонтанно се включваха в репликите. „Това е чорапът на дядо Иван, овчарят!” – на тази от реплика от сцената, две дечица извикаха в един глас – „Това е нашият дядо Иван…” На сцената пък показаха толкова интересни „герои”, които се превръщаха от чорапи във вълк, овце, моряк и какво ли още не, светлинните ефекти при промяната на сцената също бяха впечатляващи. Премиерата бе един истински споделен празник, посветен и на Деня на шарените чорапи, т.е. на хората болни от Синдрома на Даун. Вълненията и радостта бяха неизмерни в залата, където не само децата, но и поостарелите деца” като мен около час бяха омагьосани от магията на артистите.

И какво от това, че накрая връчиха цветя от кмета, от областния управител и от председателя на Общинския съвет, без никой от тримцата, по тяхна си традиция, да уважи лично труда и всеотдайността на артистите. Това е въпрос на личен избор и израз на тяхното отношение към местните културни институции. А Кукленият театър е наистина институция от най-висша класа. За всички, които работят в нея можем само сърдечно да благодарим и да свалим шапките си. На 1 април „Чорапковата приказка” ще се играе отново. Лично аз, горещо препоръчвам спектакъла…
Димитър СЛАВОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар