17.10.2017 г.

Показаха проекта за паметник на хан Тервел

Вчера за първи път в Стара Загора бе показан проекта за паметника на хан Тервел, който ще вдигат на мястото на стария градски съвет в центъра. Тук бе и великотърновският скулптор Борис Борисов, който спечели конкурса. Месеци след провеждането му ръководството на Съюза на българските художници изтегли своите представители от журито. В писмо до кмета на общината Живко Тодоров (почетен съпредседател на инициативния комитет) от творческия съюз заявяват, че не желаят да служат „за параван при легитимацията на начинание, което не е преминало през широко обществено обсъждане“.
Върху три машинописни страници председателят на СБХ Любен Генов изброява редица причини, поради които конкурсът и избрания  проект на великотърновеца Борис Борисов е неприемлив. Оказва се, че при журирането са отсъствали представители на община Стара Загора, а от четиримата представители на СБХ двама са отказали да подпишат протокола, а един е сложил подпис, но с особено мнение.
Интересно, защо се налага от Съюза на художниците да се напомня, че не е имало обществено обсъждане, и как цената на осемметровия монумент от 300 000 лева (както бе обявена първоначално), стана половин милион. Оставяйки настрана факта, че българския владетел няма никаква връзка с града, въпреки твърденията на инициативния комитет („старозагорски общественици” и членове на „Тангра-ТаНакРа), че по негово време Стара Загора за първи път влиза в пределите на България. Професионалните историци са на друго мнение, според тях няма достатъчно данни, че тогавашната област Загора, включва и средновековния град. Обаче кои са те, че да твърдят такива неща?

Вярно е, че паметниците в Града на липите са кът. Повечето от тях са бюстове, глави, отрязани от рамената. Обаче защо е нужно да се реализира такъв грандомандски проект? Как той ще се впише в архитектурата на централната част? И защо, този въпрос е най-важен – гражданите за пореден път са поставени пред свършен факт? По този начин бе избран и последния почетен гражданин (наричан още Камата), който дори не благоволи да си вземе отличието, че сега ще му го дават в края на годината. Заралии нямаше да си задават такива въпроси, ако Инициативният комитет осигуряваше парите за проекта. Обаче най-вероятно, парите ще са от общата хазна. Тогава? Има ли значение дали ще са 300 000 или половин милион, че нали са общи? Обаче повтарящите се действия на управата, която явно не се нуждае от ничие друго мнение, е показателно – тук не става въпрос за случайни хрумвания, а за стил на управление…

Няма коментари:

Публикуване на коментар