11.11.2016 г.

Работодатели анализират липсата на инвестиции в Стара Загора

Идеята за карго-летище пропада

Работна група сформирана към Сдружение „Клуб на работодателя – Стара Загора“ ще извърши анализ на причините са липсата на инвестиции в община Стара Загора. В нея влизат зам. – председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Вени Петрова, Димитър Янков – председател на Клуба на работодателя, Стефан Шоселов и арх. Банко Банков. За целтаще бъде поканена консултантската компания Industry Watch, чиято задача е да очертая проблемите и тяхното решение. Инвестициите в Стара Загора липсват, а градът ни се превръща в място, където делът на хората в пенсионна възраст нараства. Това обясни за Радио Стара Загора председателят на работната група Вени Петрова. Тя подчерта, че се усеща тенденцията в  икономическа зона „Тракия“ инвестициите да се насочват в посока Хасково. Ако бизнесът и местната власт обединят усилията си ще бъде намерен изход от ситуацията, допълни Вени Петрова.
Потвърждение на това е и още една новина, публикувана в „Монитор”.
Имот от близо 26 дка на територията на неработещото от близо 15 години старозагорско летище е обявило на търг МО. Теренът е в съседство с официалния вход на аеропорта и евентуалната му продажба ще обезмисли идеята, обектът да възкръсне като карго-летище, категорични са специалистите.
Търгът е насрочен за 21 ноември, като началната цена е 1 122 795 лв, а евентуалните участници в наддаването трябва да внесат депозит от 449 795 лв. Това не е първата продажба на апетитни участъци от летището, припомнят бизнесмени от Стара Загора. Неотдавна са били продадени още 12 дка.
Теренът, който търси купувач е бил използван някога като база на местния аероклуб, през годините на няколко пъти са били правени опити той да бъде изваден от владение на МО и прехвърлен към Министерството на икономиката. Принципал на акционерното дружество е Държавна консолидационна компания ЕАД.Въпреки че на практика портът не развива дейност в съвета на директорите му са включени 5 души.Сред подписващите се на ведомост са лидерът на СДС и общински съветник в Дупница Георги Георгиев и главният секретар на агенцията за инвестиции Боян Хитров, който преди това е бил главен секретар на столичния район „Средец“.

Сред активистите на СДС, назначени в управата е и старозагорецът Тончо Тонев.Там е и юристът Динко Пейчев, председател на УС на СНЦ „БСДП“ . За 2014 година за заплати са били изхарчени 97 000 лв, показва справка в Търговския регистър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар