24.11.2016 г.

Георги Господинов е сред номинираните за престижен литературен приз

Георги Господинов попадна в престижната компания на световно известни писатели. Англоезичното издание на "Физика на тъгата" (с превод от Анджела Родел) бе номинирано за Международната дъблинска литературна награда - едно от най-престижните отличия в литературата, което оказва сериозно влияние дори върху Нобеловите призове.
Господинов е в конкуренция с "Подчинение" на Мишел Уелбек, „Странност на ума" на Орхан Памук, „Баба праща поздрави и се извинява" на Фредрик Бакман, „Погребаният великан" на Казуо Ишигуро, „Празник на незначителността" на Милан Кундера, „Герой по неволя" на Марио Варгас Льоса и много други от най-големите имена в съвременната литература.
Общо 147 са книгите, които се борят за отличието, чийто носител ще стане ясен през юни догодина. Номинациите се правят от обществени библиотеки по цял свят – общо 400 института подават своите кандидати за първата селекция.

Уважавано международно жури ще отсее десет финалисти. Тази година в комисията е и Иглика Василева, превеждала у нас Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Уолт Уитман, Владимир Набоков. Към приза има парична премия от 100 хиляди евро за автора на отличената книга, от които 25 получава преводача.

Няма коментари:

Публикуване на коментар