3.11.2016 г.

Световни артисти се включват в програмата на старозагорската опера

На 9-ти представят „Кармен” в Пловдив


Орлин Анастасов, световноизвестен бас и президент на едноименната фондация огласи на пресконференция в Стара Загора предстоящи събития, в които участва Старозагорската опера.
Звездата от сцените на Ла Скала и Метрополитън Опера Анита Рачвелишвили ще бъде Кармен на 9 ноември от 19 часа в зала Колодрум в Пловдив. Рачвелишвили ще се включи в мащабния проект на Орлин Анастасов, въпреки че за три години напред има 3 свободни дни. Тя е отменила концерт в Русия, за да гостува в нашата страна. Диригент на продукцията е Вилиана Вълчева, която по думите на Орлин Анастасов е един от най-добрите оперни диригенти в България.
Орлин Анастасов и фондацията му ще доведат  в страната ни тази и следващата година много световноизвестни оперни солисти. Мецосопраното Анита Рачвелишвили е първото голямо име, което ще плени с певческия си талант меломаните. На сцената тя ще си партнира със сънародника си - грузинеца Михаил Шишаберидзе, Венцислав Анастасов и Йоана Железчева, солисти, балета и оркестъра на Старозагорската опера, детско-юношеската студия "Маргаритки" и прабългарската школа за оцеляване "Бага-тур". Мегапродукцията с режисьор Огнян Драганов ще бъде с ефектни костюми, мащабен декор, мултимедия, а във финалните сцени тореадорите ще влязат на коне в Колодрума. Сред тях ще бъде и Ескамилио, в ролята Венцислав Анастасов, брат на Орлин Анастасов.
Заради удобствата на публиката многофункционалната зала в Пловдив ще бъде тотално прекроена. Предвидени са места само за 2000 души. Всички те ще са разположени амфитеатрално фронтално срещу сцената и така зрителите ще имат нормална видимост. Билети  за продукцията се продават и на касите на Държавна опера-Стара Загора.
Другото интересно събитие на Фондация „Орлин Анастасов“ е концертът на италианския квартет Incanto и Орлин Горанов на 19 ноември от 19 часа на сцената на Опера Стара Загора. Четирите дипломирани оперни певици са заедно от 2009 г., първоначално като членове на ансамбъл Divаs до май 2013 г. Имат концерти в най-големите зали на над 50 държави по света и имат богат репертоар от вечните мелодии  от италианската оперна и филмова класика и поп музика  в един  елегантен и модерен стил.
Фондация „Орлин Анастасов“ планира и за следващата година у нас спектакли на оперите „Селска чест“ и „Палячи“, „Дон Карлос“ и „Риголето“, а гостуващите звезди ще правят майсторски класове за наши млади изпълнители. „През лятото фондацията ще организира и Летен оперен фестивал, който няма да е в България. Прослушването за участие в него ще бъде на 4 март в Музикалната консерватория“ – уточни Орлин Анастасов.

Екипът на спектакъла „Лучия ди Ламермур“ на Държавна опера-Стара Загора бе отличен с престижната награда Кристална лира, съобщи заместник-директорът на Операта Красимир Червилов. Церемонията по връчването на годишните награди на Съюза на българските музиканти и танцови дейци се състоя късно снощи на сцената на Държавния музикален и балетен център в София. Наградата и грамота бяха връчени на директора на Старозагорската опера и режисьор на постановката Огнян Драганов и художника Салваторе Русо от Мариана Арсенова - директор на Държавния музикален и балетен център-София. Премиерата на спектакъла се състоя на 5 декември 2015 година в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство-Стара Загора. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар