17.11.2016 г.

Героите от „Сватбата на Фигаро” излизат на старозагорска сцена на 19-и

На 19 ноември от 11 часа Старозагорската оперa кани на лъчезарен спектакъл. Този път за пътищата на Любовта, която побеждава – ще ни разкажат героите на операта „Сватбата на Фигаро“ от В.А.Моцарт.
Сценичната реализация на спектакъла – 50 години след първото и единствено поставяне на операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт на старозагорска сцена, е поверена на младия и талантлив оперен певец, режисьор и костюмограф Денис Иванов, а музикалната интерпретация – на още един изключителен млад талант – диригентът-виенски възпитаник Димитър Косев. В спектакъла участват великолепните солисти на Старозагорската опера. На 19 ноември Денис Иванов ще се представи в ролята на Граф Алмавива, Емилия Джурова ще бъде Графиня Розина, Иван Кабамитов е в ролята на Фигаро,  Деси Стефанова е Сузана,  Нели Нечева е Керубино,  Нина Нечева е Марчелина, Петър Кунев е Бартоло, Пролет Пенчева е Барбарина и др. Участват още хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и ученици от НУМСИ "Христина Морфова". Диригент на хора Младен Станев, концертмайстор Паулина Захариева.
На 27 януари тази година световната музикална общественост отбеляза 260 години от рождението на гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт. Старозагорската опера добави в календара на Световната година на Моцарт своята най-нова сценична версия на неговия шедьовър – комичната опера  „Сватбата на Фигаро”, чиято премиера бе на 30 януари като първо издание в новата рубрика „Опера в куфар”.
„От  музиката на Моцарт  блика радост, чиста детинска радост и смях „от сърце”.  Аз пренасям действието в операта „Сватбата на Фигаро“  в средата на  19 век, около 1850 г., когато навлиза ретроградната мода с характерен етнографски стил на облеклото и архитектурата. Искам да придам духа, който носят рисунките по испанските ветрила с младежите, танцуващи Фламенко по площадите. Затова и моето действие е преместено от провинциалното имение на Графа, в богата хасиенда, в центъра на града, с огромна веранда с характерни испански мозайки.  
Способна ли е любовта на двамата млади да победи всичко … Има ли шанс, при толкова зложелатели… Ще може ли нещо да охлади страстите под жежкото Испанско слънце… Ще може ли да се състои брачната церемония до залеза на същия този наистина безумен ден…И дали цялата тази Фламенко-фиеста няма да предизвика и още няколко сватби…“, думи на Денис Иванов, режисьор на постановката.
Всички отговори и още по много: красива музика, великолепни гласове, смях и хубаво настроение – ще получите в Държавна опера-Стара Загора на 19 ноември от 11 часа.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар