30.11.2016 г.

Показват в 5 града трите филма, финалисти на европейския киноконкурс „Лукс”

Трите филма финалисти за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент – „Животът ми като Тиквичка“, „Тони Ердман“ (който спечели наградата ЛУКС 2016) и „Като отворя очи“ – ще бъдат показани на 1, 2 и 3 декември в Домa на киното в София в партньорство между Информационното бюро на ЕП и Международния филмов фестивал София Филм Фест. В рамките на тазгодишните Филмови дни ЛУКС, лентата „Като отворя очи“ ще има прожекции още на 5 декември в Плевен (Кино Арена Панорама Мол) и на 13 декември в Благоевград (Синемакс), а „Тони Ердман“ – на 6 декември в Шумен (Латона Синема) и на 10 декември в Стара Загора (Кино Арена Парк Мол). Третият финалист „Животът ми като Тиквичка“, ще бъде показан на 9 декември в Пловдив (Лъки Дом на киното) и на 11 декември във Варна (ФКЦ). Миналата година сред номинираните на финала на европейския киноконкурс бе и българската лента "Урок".
Входът за всички прожекции е свободен. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата. Повече информация ще намерите във Facebook.
Европейският парламент има удоволствието да представи филмовата награда „ЛУКС“, която тази година отбелязва 10-ата си годишнина: десетилетие на доближаване на европейската кинематография до гражданите. Филмовата награда „ЛУКС“ ще продължи да хвърля светлина върху истории и филми, които не са просто развлекателни – филми, които описват нашето търсене на отговори, на самоличност и утеха в трудни времена, които ни карат да осъзнаем собствените си реалности и тези на другите.
Целта на Филмовите дни ЛУКС е да се сподели многообразието и богатството на европейското кино с киноманите от цяла Европа, като прожекции се излъчват в над 40 града, във всички 28 страни от ЕС. След последната прожекция в София на 3 декември ще се проведе и дискусия с участието на специалисти от киносредите, които ще хвърлят повече светлина върху тазгодишните финалисти и наградата ЛУКС.
Всички прожекции в рамките на Филмовите дни ЛУКС 2016
„ЖИВОТЪТ МИ КАТО ТИКВИЧКА“ (MA VIE DE COURGETTE), филм на Клод Барас.
Тиквичка няма нищо общо със зеленчук, това е едно смело момченце. То мисли, че е останало само на този свят, след като изгубва майка си. Но в дома за деца за него ще започне нов живот и му предстоят много срещи. Симон, Ахмед, Жюжюб, Алис и Беатрис: всички те имат свои истории – и тези истории са толкова тъжни, колкото са крехки те самите. А има и едно момиче, Камий. Когато си на 10 години, има какво да откриеш и на какво да се научиш – да имаш тайфа приятели, да се влюбиш. А защо не дори и да бъдеш щастлив... Този анимационен филм, предназначен за широката публика, е създаден на основата на роман. Той се отличава от повечето творби за млада публика със своята оригинална естетическа концепция (анимирани кукли с големи, съвсем кръгли очи), но най-вече със своя тон, който дава възможност да се поставят много сериозни въпроси по един доста различен начин.
1 декември, 19 часа – София, Дом на киното
9 декември, 18:30 часа – Пловдив, Лъки Дом на киното
11 декември, 18 часа – Варна, Фестивален и конгресен център
„ТОНИ ЕРДМАН“ (TONI ERDMANN), филм на Марен Аде,
тазгодишният лауреат на наградата ЛУКС
Когато Инес, бизнес дама в голяма германска компания, която работи в Букурещ, вижда баща си, който неочаквано ѝ идва на гости, тя не крие своето раздразнение. Прецизно организираният ѝ живот не търпи и най-малкото непредвидено обстоятелство, но когато баща ѝ ѝ задава въпроса „Щастлива ли си?“, неспособността ѝ да отговори бележи повратна точка за нея. Баща ѝ, който я обременява с присъствието си и от когото тя се срамува, прави всичко по силите си, за да я накара да придаде смисъл на живота си, и за тази цел той възприема нова самоличност: зевзека Тони Ердман...
2 декември, 19 часа – София, Дом на киното
6 декември, 18:30 часа – Шумен, Латона синема
10 декември, 19 часа – Стара Загора, Кино Арена Парк Мол
„КАТО ОТВОРЯ ОЧИ“ (À PEINE J’OUVRE LES YEUX), филм на Лейла Бузид.
Тунис, лятото на 2010 г., няколко месеца преди революцията. Фара, на 18 години, успешно полага матура и нейното семейство вече я вижда като лекарка,... но тя вижда нещата по различен начин. Тя е певица в рок-група, която създава ангажирана музика. Трептяща, в опиянение, тя открива любовта и нощния живот на своя град против волята на майка си Хайет, която е наясно с Тунис и неговите табута.
3 декември, 19 часа – София, Дом на киното
5 декември, 19 часа – Плевен, Кино Арена Панорама Мол
13 декември, 18:30 часа – Благоевград, Синемакс
Какво представлява наградата ЛУКС?
Наградата ЛУКС е филмова награда, която се връчва от Европейския парламент от 2007 г. насам. Тя има две основни цели: да даде публичност на дебата за Европа и европейската идентичност и да подпомага разпространението на европейски копродукции в рамките на ЕС. Без съмнение дистрибуцията е „ахилесовата пета“ на европейското кино, за което допринасят и езиковите бариери, а наградата ЛУКС вече 10 години успешно се стреми да подпомогне тяхното преодоляване.
Как се избират филмите?
Филмите са избрани от представители на филмовата индустрия, които заедно образуват журито. Трите номинирани филма са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент. Тази година наградата беше връчена на 23 ноември в Страсбург, като за победител беше определен „Тони Ердман“.
Какво представлява Наградата на публиката?

Приканваме публиката също да изразява и споделя гледните си точки с други европейци и да гласува за предпочитания си филм на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на LUX FILM PRIZE. Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, където ще бъде връчена и „Специална награда на публиката“. Един от гласувалите зрители ще бъде избран на случаен принцип и ще получи покана да присъства на следващия фестивал в Карлови Вари. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата ЛУКС за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар