29.09.2016 г.

Светниците решиха: Бедечка ще остане парк!

С 43 гласа за и 6 въздържали се предложението на кмета Живко Тодоров за парк „Бедечка" беше прието. С него се отмени решение от 2003 година, с което част от територията на парка запазва своето предназначение, а за друга-то се променя.
Таньо Брайков-ГЕРБ, Недялко Ангелов-БСДП, Михаил Михайлов-Атака, Румен Димитров-РБ, Данилела Лекина и Валентина Бонева от БСП са съветниците, които се въздържаха от мнение по казуса.
Предстои да се търсят варианти за обезщетяване на собствениците и да се изработи нов Подробен устройствен план, както и да започне процедура по принудително отчуждаване на имоти. Собствениците са категорични, че след това решение те ще търсят правата си по всякакъв законен начин. Първото, което ще направят е да го обжалват пред областния управител, ще заведат дела в българския и Европейския съд. Притеснени са обаче, че отново ще минат години преди да могат да строят на имотите си.
Разбирам, че искате да строите, но мястото не е там. И на „Аязмото" има частна собственост, но няма да изменим ПУП-а заради това. Днес разглеждаме решения на предишните Общински съвети, които са в тежък порок със законодателството. Ако в парка бъде изграден квартал общината ще трябва да плати заснемане и прекарване на улици, коментира пред съветниците кметът Живко Тодоров.
Защитниците на запазването на парк „Бедечка" виждат желание в общинското ръководство нередностите да бъдат оправени. „Ние не сме против собствениците и не искаме да отнемаме имотите им. Желанието ни е Стара Загора да бъде зелена и да има още един парк", е мнението на природозащитниците.

Всички мнения в залата бяха в подкрепа на предложението на кмета Живко Тодоров, като единствено Валентина Бонева от БСП повдигна въпроса за финансовия ресурс, който ще трябва да отдели общината за обезщетяване на собствениците и евентуалните съдебни дела. Към момента не е ясно какво ще струва на данъкоплатците това и какво ще стане с вече започнатото строителство в „Бедечка".

Няма коментари:

Публикуване на коментар