16.09.2016 г.

Oткриват новия оперен сезон в Стара Загора

Едно стремително начало на творческия сезон 2016/2017 г. обещава екипът на Държавна опера-Стара Загора. Програмата до края на годината и няколко изненади за следващата бяха представени в началото на седмицата.
С предсезонен спектакъл на мюзикъла от деца за деца „Едно лято в едно блато” на 28 септември започват изявите първи малките артисти на Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки”, солисти и технически служби. На 30 септември е спектакълът на операта „Травиата” от Джузепе Верди с великолепните солисти – дебют на Беса Лугичи /Косово/ в ролята на Виолета Валери и на Михайло Малави /Украйна/ в ролята на Алфред Жермон, под диригентството на Сандер Тийпен /Холандия/, носител на първа награда в Международния конкурс за диригенти Blue Danube в Русе, 2015 г.
Държавна опера-Стара Загора ще се включи в Нощта на изкуствата на 30 септември с камерната опера „Слугинята господарка” от Дж.Перголези на сцената на Лапидариума в Регионален исторически музей. И през месец октомври програмата продължава с интересни заглавия – „Тоска” от Дж.Пучини с известния баритон от Италия Паоло Руджеро в ролята на Скарпия. На 28 октомври е премиерата на оперетата „Парижки живот” от А.Адам, едно непоставяно то 60те години на миналия век в България заглавие, актуално с посланията от обществения и политически живот в своето либрето. Режисьор на спектакъла е проф.Румен Нейков, костюмограф Антония Попова /позната от ефектните костюми в детската опера „Макс и Мориц”/, сценографията е на Иван Токаджиев /също познат от стилното решение на камерната опера „Слугинята господарка”/.
От месец октомври официално артистичен директор на Операта е световноизвестната оперна певица, любима дъщеря на Стара Загора Веселина Кацарова. Тя ще пристигне в Града на липите в средата на месец ноември, ще присъства на откриването на Фестивала на оперното и балетно изкуство и ще изнесе концерт съвместно с ансамбъл „Филип Кутев” на 3 декември в Операта. ФОБИ се открива на 28 ноември с премиерата на операта „Селска чест” от П.Маскани с италиански постановъчен екип и участие на световноизвестните солисти Саня Анастасиевич и Камен Чанев и на балета „Делвата” с хореограф Силвия Томова. Във фестивалните вечери старозагорци и гости ще се любуват на най-новите спектакли на оперите на Пловдив, Бургас, Русе, а Държавна опера-Варна пристига с операта „Борис Годунов” с Карло Коломбара /Италия/, като този спектакъл е посветен на 80 години от рождението на Никола Гюзелев. Филм за Ана-Томова Синтова, също обичана дъщеря на Стара Загора ще бъде показан на 4 декември. Фестивалът ще завърши на 11 декември с гала-концерт на солисти от оперни театри на Балканите, членове на учредената миналата година в Стара Загора Балканска оперна мрежа /БОМ/.  През месец декември предстоят още две премиери на Операта на Стара Загора – на 2 декември в рамките на ФОБИ на операта „Вълшебната флейта” от В.А.Моцарт в рубриката „Опера в куфар” и на едноактните камерни опери  „Le mariage aux lanterns” и „Mesdames de la Halle” на Жак Офенбах с режисьор Славчо Николов, сценограф Гендони, диригент Пиер Валтер (Франция), ще има Коледен и Новогодишен концерти.
Операта обяви конкурс за попълване на 16 места за оркестранти и 20 места за балетисти, досега има добър интерес към позициите, прослушванията ще са през месец октомври – съобщи Огнян Драганов, директор на Операта. От 1 януари концертмайстор ще е изявеният български цигулар Мичо Димитров, дългогодишен концермайстор на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум. Той е носител на наградата Музикант на годината в престижната класация на Българското национално радио.

За следващата година се водят преговори за авторските права на мюзикъла „Клетниците” от Марк Шонберг, който да бъде представен на Стадион „Берое”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар