26.09.2016 г.

Националната кампания „Право на зрение“ стартира днес от Стара Загора

Офталмолози от Стара Загора се включват в Националната кампания „Право на зрение“. Тя стартира днес, 26 септември, от 18.30 ч. в хотел „Верея“. Ще се проведе информационна беседа за двете най-често срещани очни заболявания сред възрастните хора – катаракта и глаукома. Те са и най-честата причина за слепота в света. Лектор на срещата ще бъде известният старозагорски офталмолог - доц. д-р Димитър Джелебов.
Информационната беседа ще бъде последвана от очен скрининг за двете заболявания в следващите дни. Участниците в срещата ще получат талони, с които впоследствие ще бъдат прегледани в Очен медицински център „Верея“. Прегледите са за установяване на заболяванията и са предназначени за хора над 55-годишна възраст, които нямат поставена диагноза.
Стартът на кампанията „Право на зрение“ бе даден с пресконференция в София, в която участваха двамата национални консултанти по офталмология – проф. д-р Ива Петкова и проф. д-р Лъчезар Войнов. Те посочиха, че заболяванията се откриват твърде късно – и поради лоша информираност, и поради късно посещение при офталмолог.
Затова, за първи път у нас, се организира подобна мащабна кампания, целяща ранно откриване на катаракта и глаукома. Тя се организира от Националната пациентска организация и Институт за здравно образование, с подкрепата на научни офталмологични дружества и специалисти – офталмолози от цялата страна.
До края на годината в над 30 града у нас ще има информационни беседи и безплатен скрининг, предназначен за хората над 55-годишна възраст.

Допълнителна информация:

Националната кампания „Право на зрение“ се провежда от 2011 г. благодарение на специалисти офталмолози от цяла България. Името на Кампанията идва от Глобалната програма за предотвратяване на слепотата на Световната здравна организация (СЗО), наречена „Право на зрение 2020“. Програмата е приета през
1999 г. и препоръчва на всички правителства да създадат свои програми за борба със слепотата и лечимите зрителни аномалии.

По данни на СЗО в целия свят има около 37 милиона слепи и 161 милиона души с влошено зрение, като в същото време ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.

Катарактата е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб. Тя не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото и до влошаване на зрението. В повечето случаи катаракта се развива с напредване на възрастта, поради което е наричана „старческо перде“. Развива се над 55-60-годишна възраст.  Заболяването може да засегне както само едното око, така и двете очи едновременно. Симптомите включват замъглено и двойно виждане, размазани образи, намаляване на зрението, затруднено виждане в тъмното, честа смяна на очилата.


Глаукомата обхваща група от очни заболявания, свързани с повишаване на налягането в окото и с увреждане на очния нерв. Глаукомата може да причини необратима загуба на зрението и да доведе до слепота, ако не бъде своевременно лекувана. Зрението, загубено вследствие на глаукома, е невъзможно да бъде възстановено, дори с хирургическа намеса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар