29.10.2015 г.

Филм за Хитлер е най-гледания в Германия

Комедийният филм "Той пак е тук" (Er ist wieder da), разказващ за приключенията на Адолф Хитлер в съвременния свят, оглави бокс-офис класацията в Германия, съобщи в. "Гардиън", цитиран от БТА.
Лентата се прожектира в германските кина от три седмици. Премиерата й бе на 8 октомври. Според сюжета на филма фюрерът възкръсва в Берлин.
"Германците трябва да се научат да се надсмиват над Хитлер, а не да го разглеждат като чудовище, защото това го освобождава от отговорността за постъпките му и отвлича вниманието от вината за Холокоста. Но това трябва да е смях, който ти засяда в гърлото", обяснява политкоректно режисьорът Давид Вненд, все пак в Германия доскоро тази тема бе автоцензурирана от самите германци.
Филмът е по едноименната книга на германския писател от унгарски произход Тимур Вермеш. Действието в нея се развива през лятото на 2011 година.
Адолф Хитлер се събужда в един берлински парк. Без война, без партия, без Ева Браун. В мирно време, сред хиляди гастарбайтери и с Ангела Меркел... Шейсет и шест години след предполагаемата си кончина фюрерът се озовава в настоящето и в разрез с всякаква логика подхваща нова кариера: в телевизията, където - благодарение и на социалните мрежи - скоро става истинска знаменитост.
Романът е издаден през 2012 г. и в Германия от него са продадени над 14 милиона екземпляра. Българските читатели също имаха възможност да прочетат тази наистина великолепна книга, която излезе в разпространителската мрежа през миналата година.  През март 2015-а те е преведена и на английски език.

Няма коментари:

Публикуване на коментар