15.10.2015 г.

Марлон Джеймс спечели тазгодишния „Букър” с роман за Боб Марли

Писателят от Ямайка Марлон Джеймс спечели престижната литературна награда "Ман Букър", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Отличието му беше присъдено за романа "Кратка история на 7 убийства", вдъхновен от истински факти, който описва как певецът Боб Марли и екипът му са били нападнати преди концерт през 1976 г.
Наградата е съпътствана от чек за 50 000 британски лири и спечелването й гарантира успех при продажбите на победилия роман. Миналата година австралиецът Ричард Фланаган спечели отличието за книгата "Тесният път към дълбокия север" и досега е продал от нея 800 000 екземпляра.
О, Боже мой, невероятно!, възкликна тазгодишният носител на отличието, след което посвети наградата си на баща си и отдаде почит на Салман Рушди, бивш лауреат на отличието през 1981 г. за "Децата на нощта".
"Кратка история за 7 убийства" е много богата и сложна книга и има 75 персонажа, а действието се разпростира в 686 страници и се развива в Кингстън, родния град на автора.
Това е полицейски роман, който прехвърля пределите на жанра си и ни потопява в новата история, която не познаваме много добре. Романът напредва с лудешка скорост и ще се превърне в класика на нашето време, каза председателят на журито, присъдило наградата, Майкъл Ууд.
Марлон Джеймс е на 44 години и живее в САЩ в Минеаполис. Той сред шестте автори, номинирани за наградата "Ман Букър".
Наградата е учредена през 1969 г. До 2014 г. за отличието можеха да претендират само автори от Великобритания, Ирландия и Общността на нациите, в която фигурират бившите британски колонии. От миналата година за наградата могат да се борят всички автори, пишещи на английски език, независимо от националността им. Романите, претендиращи за наградата, обаче трябва задължително да бъдат публикувани във Великобритания.
Сред досегашните носители на "Ман Букър" са Айрис Мърдок, Уилям Голдинг, Иън Макюън, Хилари Мантел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар