1.10.2015 г.

30 елитни винари идват на тазгодишната АВГУСТИАДА

След биреният фест в Стара Загора, идва винен фестивал. За четвърти път т.г. на Фестивала на виното и културното наследство АВГУСТИАДА, който ще се проведе от 16 до 18 октомври в Стара Загора, си дават среща 30 елитни винопроизводители от България, Турция и Македония.
Стара Загора е един от малкото градове в България, които успяха да наложат винената култура. АВГУСТИАДА се нарежда в първата петица на най-добрите изложения у нас и е втора с международно участие, информира Галина Нифору, съорганизатор на Фестивала.
Тази година чуждестранен партньор е Република Турция, откъдето ще се представят изби от европейската част на страната – техния регион Тракия. За пръв път ще бъде представена изложба на младата турска художничка с български корен Ирен Чамлиджа, която е и автор на етикетите на винарска изба Чамлиджа.
Фестивалът ще се проведе по традиция на Античната улица и лапидариума в Регионалния исторически музей. Посетителите ще могат да дегустират различни вина и да участват в класирането чрез гласуване. И тази година ще има кулинарни изненади. Водещи български шефготвачи ще приготвят специалитети си в специален гурме корнер.
Първият майсторски клас е на тема „Непознатите винени съкровища на Турция“ и ще бъде воден от Мустафа Чамлиджа, собственик на едноименната винарна.
За прът път т.г. ще има и майсторски клас „Светът на кафето“. Как да си приготвим кафе вкъщи, който ще бъде воден от Йордан Дъбов, единствения у нас лицензиран кафе-инструктор.

По време на Фестивала ще има и много съпътстващи прояви. На специалната конференция АВГУСТИАДА 2015 ще бъдат представени теми като виното и приключенския туризъм, винен туризъм на Балканите, представяне на книгата „Виното е всичко“ на Вили Гълъбова и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар