2.10.2015 г.

Дни на японската култура представят за 26-ти път

С японския класически театър "Но" днес официално откриват Дните на японската култура в България. За 26-и път посолството на Япония и Клубът на приятелите на Япония "Нихон Томоно Кай" организират фестивал, който цели да запознае българина с богатата японска история и душевност чрез различни мероприятия из страната.
По традиция и тази година японската театрална трупа "Ямамото Ногаку-до" ще представи спектакли, свързани с най-древното сценично изкуство от 14-и век. На сцената на Софийската опера и балет ще се играе представлението "Момиджи-гари" ("Съзерцаване на кленовите листа"). Пиесата е от вида оно-оно - разказваща за демони. Сюжетът се завърта около сблъсъка на известния воин Тайра-но-Коремочи с демона на планината Тогакуши, преобразен като красива девойка. В контекста на културните връзки между Япония и България част от ролите ще бъдат изпълнени от българи, обучени от актьора Акихиро Ямамото от школата "Кандзе". Миналата година той проведе театрален уъркшоп в България, а най-добрите ученици получиха възможността да участват в тазгодишните представления.
В Дома на културата "Арсенал" в Казанлък ще бъде представена пиесата "Цучи-гумо" ("Земният паяк"), разказваща за проклятието, тегнещо над воина Минамото-но-Райко, и за битката му с демона Цучигумо. И за двете представления ще има демонстрации и разяснителни лекции на различните похвати, характерни за театъра "Но". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар