6.10.2015 г.

Единствен у нас център за лечение на „акне инверза“ ще изграждат в Стара Загора

Трима пациенти със сравнително рядкото и трудно лечимо заболяване „акне инверза“ бяха оперирани в Старозагорската университетска болница „Стоян Киркович“ от българо-германски екип дерматолози от Клиниката по кожни и венерически болести към болницата и специалисти от Университетската клиника „Вивантес“ в Берлин. Приложеното оперативно лечение се извършва по нова методика, разработена от германските дерматохирурзи, която се счита като най-успешна до момента за лечението на това заболяване.
В Стара Загора, а и в рамките на България,  подобно оперативно лечение на пациенти се прилага за втори път. Първите трима пациенти със същото заболяване бяха оперирани в старозагорската болница преди две години отново от съвместния българо-германски екип на проф. Петер Кол и проф. Евгения Христакиева, ръководител на клиниката по дерматология и венерология в болницата.  До сега най-тежките случаи се оперираха в Германия и към момента има вече 7 напълно излекувани пациенти от цялата страна. Заболяването „акне инверза“ се диагностицира трудно и до скоро се считаше почти за нелечимо, обясни проф. Христакиева като допълни, че от заболяването са засегнати около 1  % от хората.
Предстои в Стара Загора да бъде създаден единственият в България Експертен център за лечение на това заболяване, допълни проф. Христакиева.
Германските специалисти представиха своя опит пред участниците в  Шестата Научно-практична конференция по дерматология и венерология, която се проведе от 2-ри до 4-ти октомври на Старозагорските минерални бани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар